Monday, September 3, 2007

Robotic parking garage

Ένα δείγμα συνδυασμού της σύγχρονης τεχνολογίας και της σωστής εκμετάλλευσης του χώρου, το οποίο λύνει με επιτυχία ένα θεμελιώδες πρόβλημα των μεγαλουπόλεων. Πρόκειται για ένα υπόγειο parking στην Chinatown του Μανχάταν, στην Νέα Υόρκη, το οποίο χρησιμοποιώντας ρομποτική τεχνολογία λύνει (μερικώς) το πρόβλημα στάθμευσης στα στενά δρομάκια της Νέας Υόρκης.

Ο οδηγός παρκάρει το αυτοκίνητο του σε μια παλέτα, που βρίσκεται σε ένα μικρό χώρο, διαστάσεων μεγάλου δωματίου. Από κει πέρα τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει ο ρομποτικός μηχανισμός, με παρόμοιο λογισμικό εφαρμογών, που χρησιμοποιούνται για την μεταφορά και αποθήκευση εμπορευμάτων σε μεγάλες αποθήκες. Η παλέτα «βυθίζεται» και κατεβάζει το αυτοκίνητο στην υπόγεια θέση στάθμευσης. Παράλληλα, υπάρχουν αισθητήρες κίνησης που βεβαιώνουν ότι δεν έχει ξεχαστεί κάποιο ζώο ή μικρό παιδί μέσα στο αυτοκίνητο. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 3 λεπτά. Επιστρέφοντας ο οδηγός, παραλαμβάνει το αυτοκίνητο του, με την αντίστροφη διαδικασία.

Ο χώρος που εξοικονομείται, τόσο από την απουσία διαδρόμων καθόδου και ανόδου των αυτοκινήτων, όσο και από τους διάδρομους σε κάθε όροφο είναι τεράστιος.

Το μόνο θέμα που τέθηκε, ήταν αυτό της ασφάλειας, αφού σε προηγούμενη παρόμοια προσπάθεια που έγινε στην Αμερική, τα αυτοκίνητα έπεφταν από τις παλέτες μεταφοράς, με δυσάρεστα αποτελέσματα.

Ιδιαίτερα επεξηγηματικό το βίντεο:

3 comments:

Bl said...

και μην ακούσω σχόλια, τύπου: "Δεν έχει εργαζόμενους... τα ρομπότ υποκαθιστούν τον άνθρωπο"...

Le Panao said...

Ναι αλλά για τις ράμπες κύλισης που δείχνει το βιντεάκι δεν χρειάζεται πάλι κάποιος ικανός χώρος;

Bl said...

Προφανώς και χρειάζεται κάποιος χώρος για τους διαδρόμους κύλισης, όπως και για τα ίδια τα αυτοκίνητα!
Σε σύγκριση όμως με ένα συμβατικό parking κερδίζεται πολύς χώρος.
Αναφέρεται στο βίντεο οτι μπορούν να τοποθετηθούν 67 οχήματα σε χώρο που θα κανονικά θα φιλοξενούσε 24.