Thursday, September 6, 2007

Ναός στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Όπως αναφέρθηκε, η σύγχρονη ναοδομία στην Ελλάδα παρουσιάζει εξαιρετικά συντηρητική εικόνα. Αυτό απεικονίζεται και στο γεγονός οτι σπάνια ένας νεόδμητος ναός στην Ελλάδα, γίνεται θέμα συζήτησης ή έστω αναφοράς στον τύπο που ασχολείται με την αρχιτεκτονική.


Διαφοροποίηση σε αυτόν τον κανόνα, αποτελεί η πρόταση των αρχιτεκτόνων Α. Μπίρη και Σ. Τσιράκη για ναό στον χώρο του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, στην Ξάνθη η οποία κέρδισε το 1ο βραβείο σε σχετικό διαγωνισμό. Δεν κατάφερα να μάθω αν τελικά, πραγματοποιήθηκε η κατασκευή του.

Στον σχεδιασμό δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στον περιβάλλοντα χώρο του ναού, ο οποίος χαρακτηρίζεται από εκμετάλλευση των κλίσεων του εδάφους, έντονη φύτευση, το στοιχείο του νερού. Όσον αφορά τον ίδιο τον ναό, αποτελεί παραλλαγή της τυπολογίας της τρίκλιτης βασιλικής, που συναντάται στην Ξάνθη, με τα στοιχεία των όψεων να αποτελούν μεταλλάξεις των στοιχείων της βυζαντινής παράδοσης.

Περισσότερα για το θέμα της σύγχρονης ελληνικής ναοδομίας μπορείτε να βρείτε στο site greekarchitects.gr σε αυτή την δημοσιευμένη ερευνητική εργασία.

2 comments:

marl(t) said...

θα χτιστεί; Νομίζω έχει εγκαταλειφθεί ως πλάνο...

Kostis_dds said...

Ποιος ξέρει...? Αν έχεις καμιά σίγουρη πληροφορία... είμαστε όλο αυτία.