Saturday, September 29, 2007

Βιοκλιματικός σχεδιασμός σε ναό, βοήθειά μας...!

Σε προηγούμενο post με τίτλο «Ο ναός της χιλιετίας» ήμουν μάλλον ιδιαίτερα επικριτικός σε ότι αφορά την ελληνική ναοδομία, αλλά θα ήθελα να επανορθώσω εξαιρώντας κάποιους Έλληνες αρχιτέκτονες από την… αμετροεπή κριτική μου.

Αυτός είναι ο νέος ναός στο ιερό προσκύνημα της Fatima στο Ourem της Πορτογαλίας και με υπερηφάνεια δηλώνω (ως Έλληνας πάντα!) ότι η μελέτη του έγινε από τους Αλέξανδρο Τομπάζη και P.Santos, οι οποίοι απέσπασαν το 1ο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό που έγινε το 1998. Στόχος αυτού του διαγωνισμού ήταν η παρουσίαση προτάσεων για τη δημιουργία ενός χώρου που θα μπορεί να φιλοξενεί 9000 πιστούς προσφέροντας προστασία από τις καιρικές συνθήκες και δίνοντας τους την δυνατότητα να συμμετέχουν σε λειτουργίες ή άλλες θρησκευτικές εκδηλώσεις.

Η πρόταση περιλαμβάνει μια αυστηρή και αφαιρετική αντιμετώπιση για το κτίριο και το άμεσο περιβάλλον του, με σκοπό να αποδώσει σεβασμό στη μνημειακότητα και θρησκευτικότητα του τοπίου. Το κτίριο χωροθετείται πάνω στον άξονα του υπάρχοντος μνημείου, αντιδιαμετρικά σε σχέση με αυτό. Η κεντρική αίθουσα βρίσκεται στον μεγάλο υπέργειο περίκεντρο όγκο ενώ οι δευτερεύοντες λειτουργίες του συγκροτήματος στεγάζονται σε υπόγειες αίθουσες μπροστά από την είσοδο.

Μέγιστο ενδιαφέρον δόθηκε στον βιοκλιματικό σχεδιασμό, ιδιαίτερα στον φυσικό φωτισμό. Το κυρίως τμήμα της αίθουσας είναι στεγασμένο από μια πριονωτή στέγη που δρα ως κύριος μετασχηματιστής του κλίματος και έχει ανοίγματα προς τον βορρά. Δύο συμπληρωματικές πριονωτές κατασκευές και ένας φεγγίτης πάνω από την αγία τράπεζα σχεδιάστηκαν με σκοπό να φωτιστεί η αίθουσα κατά την αυγή και σε συνδυασμό με μια ακόμη κατασκευή με ανοίγματα προς τον νότο, επιτρέπει την ποικιλία προσβάσεων του φωτός για διαφορετικές χρήσεις, με βάση την μεταβλητότητα του συστήματος σκιάσεως (ένα παιχνίδι με το φως δηλαδή σε απλά ελληνικά).

4 comments:

Kostis_dds said...

Όλοι μας είπαμε διάφορα για την απουσία της καλής αρχιτεκτονικής από την ελληνική ναοδομία αλλά το σχόλιο δεν υπονοούσε ότι δεν υπάρχουν εξαιρετικοί αρχιτέκτονες στη χώρα μας, νομίζω ήταν σαφές ότι εντοπίσαμε το πρόβλημα στον συντηρητισμό της Εκκλησίας...

Παρ'όλα αυτά, είναι νομίζω σχεδόν βέβαιο ότι ελάχιστοι από εμάς παρακολουθούν το έργο των σύγχρονών μας Έλλήνων αρχιτεκτόνων... ασχολούμαστε περισσότερο με το τι κάνουν οι αρχιτέκτονες στη Ν. Υόρκη και στο Λονδίνο και δεν βλέπουμε λίγο τα αξιόλογα πράγματα που γίνονται κάτω απ'τη μύτη μας.

Le Panao said...

Ε, καλά δεν ήταν και κάτω απ' την μύτη μου αυτό... Στην Πορτογαλία ήταν! Αλλά νομίζω οτι έχεις δίκιο μάλλον, που και που μας πιάνει μια ψιλοπροκατάληψη με τους "δικούς" μας.

Kostis_dds said...

Ο Μιχάλης φταίει που το κράτησε για πάρτη του... :)

Anonymous said...

好玩遊戲區,A片,情趣用品,遊戲區,史萊姆好玩遊戲,史萊姆,遊戲基地,線上遊戲,色情遊戲,遊戲口袋,我的遊戲口袋,小遊戲區,手機遊戲,貼圖,A片下載,成人影城,愛情公寓,情色貼圖,情色,色情網站,色情遊戲,色情小說,情色文學,色情,aio交友愛情館,色情影片,臺灣情色網,寄情築園小遊戲,情色論壇,嘟嘟情人色網,情色視訊,愛情小說,言情小說,一葉情貼圖片區,情趣用品,情趣,色情漫畫,情色網,情色a片,情色遊戲,85cc成人片,嘟嘟成人網,成人網站,18成人,成人影片,成人交友網,成人貼圖,成人圖片區,成人圖片,成人文章,成人小說,成人光碟,微風成人區,免費成人影片,成人漫畫,成人文學,成人遊戲,成人電影,成人論壇,成人,做愛,aio,情色小說,ut聊天室,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,免費視訊聊天,哈啦聊天室,視訊聊天,080聊天室,080苗栗人聊天室,6k聊天室,視訊聊天室,成人聊天室,中部人聊天室,免費視訊,視訊交友,視訊美女,視訊做愛,正妹牆