Tuesday, December 4, 2007

Diocesan Museum, Cologne, Germany, by Peter Zumthor

Στο τέλος του Β' Παγκοσμίου πολέμου, ο μεσαιωνικός πυρήνας της Κολωνίας ισοπεδώθηκε από βομβαρδισμούς. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών που ακολούθησαν η Κολωνία ξαναχτίστηκε διατηρώντας σε μεγάλο βαθμό τις χαράξεις των οδών της κατεστραμμένης μεσαιωνικής πόλης ενώ χαράχτηκαν και σύγχρονες λεωφόροι για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών.Επίσης, τα περισσότερα από τα σημαντικά μεσαιωνικά κτίρια αναστηλώθηκαν.

Παρά τις γενικευμένες εργασίες ανακατασκευών στην πόλη, ο γοτθικός καθεδρικός ναός (St. Kolumba) παρέμεινε σε ερειπιώδη μορφή μέχρι πρόσφατα περικλείοντας μόνον έναν κήπο και ένα μικρό παρεκκλήσιο χτισμένο στη δεκαετία του 1950.

Το 1997 ο αρχιτέκτονας Peter Zumthor κέρδισε με τη μελέτη του το πρώτο βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που έγινε για την κατασκευή ενός μουσείου στο χώρο του γοτθικού ναού που θα φιλοξενούσε τις επισκοπικές συλλογές.

Στόχοι της πρότασης ήταν η ανάδειξη των μνημείων που βρίσκονταν στο οικόπεδο και παράλληλα η εξασφάλιση των απαιτούμενων χώρων για τη φιλοξενία των συλλογών. Τα μνημεία έπρεπε να επηρεαστούν στον ελάχιστο βαθμό από την επέμβαση. Το αποτέλεσμα είναι ένας αρμονικός διάλογος του παλιού και του νέου.

Για ολοκληρωμένη περιγραφή μπορείτε να δείτε εδώ την ψηφιακή μορφή του άρθρου του περιοδικού "The Architectural Review - Nov.2007 (1329)" που αναφέρεται στο Diocesan Museum. Επίσης για επιπλέον φωτογραφικό υλικό δείτε εδώ .

- photos © 0lll.com

5 comments:

Le Panao said...

Προς το φανατικό μου κοινό: Βρίσκομαι εν αναμονή για το ίντερνετ της Forthnet... Επιστρέφω σε 1 μήνα...

Nemesis said...

Τώρα δεν με λες, αυτό το παράδειγμα μας το δείχνεις σαν κάτι καλό; Διότι εμένα δεν με κάνει και για κάτι αξιέπαινο. Καλύτερα να μην το κάνανε ακόμα και αν σέβεται τους κανόνες της συντήρησης και αποκατάστασης. Αυτά...

Le Panao said...

αυτή που έγραψε το σχόλιο ακριβώς πάνω από το δικό μου έχει περίοδο;;;

Kostis_dds said...

Ό,τι βάζω εδώ δε σημαίνει ότι κατ' ανάγκη μ' αρέσει 100% βρε παιδιά... ο καθένας μας βλέπει και κρίνει... ακόμη και να απορρίψεις κάτι έχεις κερδίσει μόνο και μόνο από τη διαδικασία στην οποία μπήκες για να κρίνεις...

Το συγκεκριμένο μ' αρέσει εφόσον ρωτάς... Δεν υποστηρίζω γενικά την ερειπιολαγνεία... ειδικά μέσα στα αστικά κέντρα... επίσης δεν το κρίνω σύμφωνα με τα κίνητρα με τα οποία έγινε εξ αρχής... εκκλησιαστική περιουσία ήταν... σίγουρα θα βρέθηκαν αρκετοί που αντέδρασαν στην κατασκευή αλλά όπως και στην ελλάδα η εκκλησία κάνει ότι νομίζει η ίδια σωστό...Το ερώτημα πλέον είναι αν εξυπηρετεί το σκοπό του και τη χρήση του, αν τα ερείπια εντάχθηκαν και αναδείχθηκαν όπως τους αξίζει και αν όλα αυτά έγιναν με μια χ,ψ αισθητική ποιότητα, όχι αν έπρεπε να χτιστεί ή όχι...
(το άρθρο του architectural review εξηγεί διάφορα μελανά σημεία πάντως)...

Υ.Γ. Παναό το κενό σου είναι δυσαναπλήρωτο... άντε!!!

anthokosmos said...

μια κατοψη, μια τομη ένα σχεδιακι τελος παντων δεν θα μας εβλαπτε. Απο την πολυ εικονολατρεια σε λιγο θα ξεχασουμε να "διαβαζουμε" τα σχεδια.