Thursday, September 27, 2007

New Camp Nou

Το Camp Nou, το γήπεδο της Barcelona, ήδη ένα από τα πιο εντυπωσιακά και μεγάλα γήπεδα στον κόσμο (το μεγαλύτερο στην Ευρώπη), θα επανασχεδιαστεί από τον αρχιτέκτονα Norman Foster και την εταιρία του Fosters + Partners. O βραβευμένος Βρετανός αρχιτέκτονας δήλωσε ότι εμπνεύστηκε από τον Gaudi και τα διάσημα μωσαϊκά από σπασμένα κεραμικά στοιχεία.

Το βασικό χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής πρότασης, είναι ένα κέλυφος από έγχρωμα, πολυκαρβονικά και γυάλινα, επίπεδα στοιχεία, ένα μωσαϊκό στα χρώματα της Barcelona και της καταλανικής σημαίας, που θα περιβάλλει τον όγκο του γηπέδου. Αυτό θα δίνει την δυνατότητα να αλλάζει ολόκληρη η πρόσοψη του κτιρίου, ακόμα και να λειτουργεί ως τεράστια οθόνη τη νύχτα.

Ο Foster σεβάστηκε και διατήρησε την αρχική ασύμμετρη φόρμα του γηπέδου, που σχεδιάστηκε από τον Καταλανό Francesc Mitjans i Miró. Ο νέος σχεδιασμός θα αυξήσει την χωρητικότητα του γηπέδου σε 106.000 θέσεις. Σκοπός είναι, το νέο γήπεδο να αποτελέσει αρχιτεκτονικό αξιοθέατο της Βαρκελώνης, αλλά και αναγνωρίσιμο εμπορικό σήμα της ποδοσφαιρικής ομάδας.

Η κατασκευή του θα αρχίσει το 2009 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2012.

3 comments:

Nemesis said...

Υπέροχο πραγματικά. Πολύ με άρεσε!
Τελίκα μερικές φορές οι πιό απλες ιδέες μπορούν να εχόυν εκπληκτικά αποτελέσματα... Και όντως είναι πολύ ταιριαστό με την Βαρκελώνη αφού πραγματικά φέρνει σε πλακάκια Gaudi.Καιρό ειχα να πώ για κτιριο οτι με εντυπωσιάζει...Φερτε μου την σκούπα μου!

Bl said...

Επιπλέον έχει και τηλεσκοπική οροφή, άρα λειτουργεί και ως απλό στέγαστρο για προστασία από βροχή και ήλιο. Απλό, όμορφο και χρηστικό δηλαδή (όχι πάντα κανόνας...). "Ανοιγοκλειόμενο..."

Le Panao said...

Εγώ πάλι επειδή δεν έχω τόσο μπουρδ...λί γούστα όσο η Nemesis, θα αρκεστώ απλά στο να δηλώσω ότι μου αρέσει...