
-ευθύνη για το παρόν βαραίνει μόνο τον γράφοντα και όχι το σύνολο της ομάδας του παρόντος ιστολογίου. Καντε κλικ πάνω στην εικόνα για την αρχική ανάλυση.
Σήμερα, 5 Ιουνίου, είναι η παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος. Θα ήθελα να εκφράσω την άποψη μου πάνω στο θέμα της κατάστασης γύρω από το περιβάλλον, αλλά δεν έχω χρόνο αυτές τις μέρες.
Αντ' αυτού, αναδημοσιεύω το ακόλουθο κείμενο του Νίκου Δήμου:
Η ημέρα των «οικοχόνδριων»
Πέμπτη 5 Ιουνίου 2008
Όπως οι υποχόνδριοι συλλέγουν χύμα πληροφορίες γύρω από ασθένειες και φαντασιώνουν αρρώστιες, έτσι και οι «οικοχόνδριοι» καταπίνουν αμάσητο ό,τι ακούσουν για το περιβάλλον και θρηνούν για τις υπαρκτές αλλά και ανύπαρκτες καταστροφές του. Νομίζουν πως ξέρουν τα πάντα και έχουν ήδη καταλήξει για θέματα τα οποία οι ειδικοί ακόμα θεωρούν αμφιλεγόμενα – όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη και η αποψίλωση των δασών.
Εντωμεταξύ οι ίδιοι αυτοί, στην προσωπική τους ζωή, δεν κάνουν τίποτα για να περιορίσουν την ρύπανση ή την παραμόρφωση. Χτίζουν αυθαίρετα, δεν ανακυκλώνουν, πετάνε σκουπίδια παντού, οδηγούν ενεργοβόρα αυτοκίνητα και δεν σβήνουν ούτε μία λάμπα.
Το θέμα του περιβάλλοντος είναι πολύ σοβαρό για να το χειρίζεται ο κάθε τηλεμαϊντανός. Ας το αφήσουμε στους ειδικούς. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε εμείς, είναι να μην προσθέτουμε ασκήμια και ρύπους."
Δεν θα αναφερθώ στα, ομολογουμένως, πολύ εντυπωσιακά στατιστικά στοιχεία της γέφυρας. Λίγο πολύ όλοι την έχουμε ακουστά και ξέρουμε περί τίνος πρόκειται, αλλά στο γεγονός ότι και στο ντοκιμαντέρ αλλά και σε μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο, η γέφυρα παρουσιάζεται ως έργο του διάσημου Βρετανού αρχιτέκτονα Norman Foster.
Σε αυτό το σημείο έρχεται η ένσταση μου.
Στην αρχή της εκπομπής, κατά την παρουσίαση του θέματος, ο Norman Foster μέσα από σκίτσα έδειχνε το σχήμα των κολονών της γέφυρας και εξηγούσε ότι ήθελε ένα αποτέλεσμα ανάλαφρο, ραδινές αναλογίες και γενικότερα έναν τρόπο να μην δείχνει η γέφυρα το βάρος της. Μέχρι εδώ συμφωνούμε. Αυτό είναι ένα μέρος της δουλειάς του αρχιτέκτονα. Παρεμπιπτόντως για να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, ο Foster κατήργησε μία από τις κολόνες. Επίσης είμαι σίγουρος ότι δεν έκανε κάτι περισσότερο από αυτό το σκίτσο, ή κάποιες διορθώσεις πάνω στα σχέδια που του έδειξαν οι «συνεργάτες» του.
Στην συνέχεια παρουσιάστηκε βήμα βήμα η κατασκευή της γέφυρας, με όλα τα τεχνικά ζητήματα που είτε είχαν προβλεφθεί, είτε ανέκυπταν στην πορεία. Αυτά αφορούσαν την ακρίβεια στην κατασκευή κάθε κολόνας, πάνω στις οποίες θα πατήσει το οδόστρωμα (με το εκπληκτικό αποτέλεσμα της απόκλισης 2 εκατοστών σε μήκος 2460 μέτρων!!!), τον μηχανισμό με τον οποίο το μεταλλικής κατασκευής οδόστρωμα, συρταρωτά τοποθετήθηκε πάνω στις κολώνες αφού κατασκευάστηκε στο έδαφος, την αντιμετώπιση των καιρικών στοιχείων και ιδιαιτέρως του ανέμου και ένα πλήθος μερικών ακόμα, που με έκαναν στο τέλος να εντυπωσιαστώ και να νιώθω πολύ «μικρός», όταν μάλιστα οι περισσότεροι άνθρωποι στους οποίους οφείλεται η ύπαρξη της γέφυρας δεν είναι και πολύ μεγαλύτεροι μου.
Οι άνθρωποι αυτοί κατανάλωσαν τόνους φαιάς ουσίας για κάνουν τη γέφυρα να σταθεί, έμειναν ξάγρυπνοι από το άγχος τους για το αν ο καινοτόμος μηχανισμός που πρότειναν θα λειτουργήσει ως το τέλος και έδειξαν τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος όταν θέλει.
Και έρχεται πάλι στο τέλος ο Norman Foster και λέει ότι «πετύχαμε». «Η γέφυρα δίνει την εντύπωση ότι ίπταται» και άλλες τέτοιες αηδίες.
Η γέφυρα όμως δεν θα ήταν εκεί να «ίπταται» αν δεν ήταν όλοι αυτοί οι χαρισματικοί άνθρωποι. Όλοι χρειάζονται, ο καθένας στον τομέα του. Αλλά να αποδίδουμε «τα του καίσαρως, τω καίσαρι»… Και μια γέφυρα δεν είναι σε καμία περίπτωση δουλειά αρχιτέκτονα. Είναι δουλειά των υπολοίπων που συμπληρώνει με το σχέδιο του ένας αρχιτέκτονας.
Πληροφορίες για την γέφυρα: www.leviaducdemillau.com
Ώρα έναρξης 7 μ.μ.
Η διάλεξη θα γίνει στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 6 μ.μ.
Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης αρχίζει μισή ώρα νωρίτερα
Ας θυμηθούμε τις προεκλογικές εξαγγελίες του Λιάπη για "δίκτυο ποδηλατοδρόμων σε 17 ελληνικές πόλεις". Είναι σχεδόν σίγουρο ότι κάποιος συνεργάτης του είχε διαβάσει τη μελέτη του Ε.Μ.Π για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων σε 17 πόλεις της χώρας* και τον δασκάλεψε να το πει στα κανάλια... Μετά τις εκλογές όμως?
*Βλαστός, Θ., Μηλάκης, Δ., Αθανασόπουλος, Κ., (2004). Το ποδήλατο σε 17 ελληνικές πόλεις. Οδηγός εκπόνησης μελετών. Αθήνα: ΟΕΔΒ
Πρόκειται για ένα μείγμα οπτικών υάλινων ινών και τσιμέντου. Το ποσοστό των ινών κυμαίνεται στο 4 με 5%. Η υφή του είναι όμοια με αυτή του τυπικού σκυροδέματος. Η όψη ενός τοίχου φτιαγμένου από LiTraCon δίνει την εντύπωση ενός αδιαπέραστου όγκου από τυπικό σκυρόδεμα, ενώ στην πραγματικότητα, αποκτά μία διαφάνεια ικανή να δώσει οπτική εντύπωση του εξωτερικού κόσμου, για παράδειγμα το περίγραμμα της σκιάς ενός δέντρου, από την άλλη μεριά του τοίχου.
Στην θεωρία, ένας τοίχος φτιαγμένος από Litracon, μπορεί να είναι δύο μέτρα σε πάχος. Οι ίνες μπορούν να λειτουργούν με ελάχιστη απώλεια φωτός μέχρι 20 μέτρα. Φέροντα στοιχεία μπορούν επίσης να κατασκευαστούν, καθώς οι ίνες γυαλιού δεν έχουν σημαντικά αρνητική επίπτωση στην θλιπτική αντοχή του σκυροδέματος. Τα δομικά στοιχεία μπορούν να παραχθούν σε διάφορα μεγέθη και επίσης να συμπεριλάβουν θερμομόνωση.
Από τις πρώτες εγκαταστάσεις στις οποίες χρησιμοποιήθηκε το νέο υλικό είναι η «Europe Gate», ένα γλυπτό ύψους 4 μέτρων κατασκευασμένο από κομμάτια LiTraCon, το οποίο εγκαταστάθηκε το 2004 με την αφορμή της ένταξης της Ουγγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το προϊόν βραβεύτηκε με το γερμανικό «Red Dot 2005 Design Award» και στη συνέχεια πλήθος άλλων βραβείων.
Δείτε: www.litracon.hu
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: architektones.blogspot@gmail.com