Saturday, October 6, 2007

"Νόμιμη" εκτός σχεδίου δόμηση...

"Φρένο στην εκτεταμένη και άναρχη δόμηση εκτός σχεδίου πόλης, βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας, «μπλοκάροντας» τη συνηθισμένη τακτική πολλών ιδιοκτητών για κατάτμηση οικοπέδων (μέχρι το όριο των 4 στρεμμάτων), προκειμένου να μπορέσουν να κτίσουν μεγαλύτερες επιφάνειες και με ευνοϊκότερους όρους.

Οι σχετικές οικοδομικές άδειες, με τη μέθοδο που εφαρμόζεται συχνότατα σε όλη τη χώρα, κινδυνεύουν να βρεθούν «στον αέρα».

Ξεκαθαρίζοντας για μία ακόμα φορά ότι οι εκτός σχεδίου περιοχές, δεν προορίζονται κατ αρχήν για δόμηση αλλά μόνο κατ εξαίρεση, το ΣτΕ τονίζει ότι είναι παράνομες οι οικοδομικές άδειες που εκδίδουν οι πολεοδομίες για δόμηση σε γήπεδα που προέρχονται από κατάτμηση, γιατί έτσι επιτρέπουν ουσιαστικά τη δημιουργία ενός οικιστικού συνόλου, χωρίς να έχει ενταχθεί στο σχέδιο.

Τέτοιου είδους, όμως, οικιστική εκμετάλλευση σε εκτός σχεδίου περιοχή είναι ανεπίτρεπτη, κατά το ΣτΕ. Μπορεί δε να γίνει μόνο ύστερα από ένταξη στο σχέδιο πόλης ή ύστερα από έγκριση ιδιωτικής πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ).

Σε κάθε όμως περίπτωση, αφού πρόκειται για εκτός σχεδίου περιοχή, πρέπει να εφαρμόζεται και η περιβαλλοντική νομοθεσία και συνεπώς να επιτρέπεται το κτίσιμο, εφόσον εκτιμηθούν προηγουμένως οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και κριθεί ότι δεν είναι σοβαρές, σε σημείο που να καθιστούν απαγορευτική τη δόμηση.

Το ανώτατο δικαστήριο, βάζοντας τέλος στη γνωστή μέθοδο της συνένωσης και κατάτμησης οικοπέδων που επέτρεπε την εκτεταμένη δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές και μάλιστα με ευνοϊκούς όρους, τονίζει προς τη Διοίκηση ότι οφείλει να τηρεί με αυστηρότητα τη νομοθεσία για την εκτός σχεδίου δόμηση, περιορίζοντας τα φαινόμενα αυτά και μη εκδίδοντας τέτοιες οικοδομικές άδειες.

Το Ε τμήμα ΣτΕ υπό τον αντιπρόεδρο Κ. Μενουδάκο, κάνοντας δεκτή σχετική εισήγηση του Συμβούλου Επικρατείας Αθ. Ράντου, έκρινε (2657/07) ότι δεν είναι νόμιμη η έκδοση οικοδομικών αδειών έπειτα από κατάτμηση ενός ενιαίου εκτός σχεδίου οικοπέδου σε μικρότερα. Γιατί αυτό συνεπάγεται (έξω από τα όρια του ορθολογικού χωροταξικού σχεδιασμού που επιβάλλει το Σύνταγμα) τη δυνατότητα δόμησης υπό ευνοϊκότερους όρους, αλλά και τη δυνατότητα να δημιουργηθούν με αυτόν τον τρόπο οικισμοί, χωρίς να υπάρχει εγκεκριμένο σχέδιο πόλης.

Ακυρες άδειες
Στη συγκεκριμένη υπόθεση, το ΣτΕ ακύρωσε οικοδομική άδεια που επέτρεπε την ανέγερση τριών εξοχικών κατοικιών με πισίνες στην Κρήτη (σε εκτός σχεδίου περιοχή στην Ελούντα). Μια εταιρεία αγόρασε προ 5ετίας 100 στρέμματα σε περιοχή όπου δεν υπάρχει ΖΟΕ (Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου) ούτε ΠΕΡΠΟ (για ιδιωτική πολεοδόμηση).

Αφού συνένωσε τα συνολικά 19 αγροτεμάχια, στη συνέχεια προχώρησε στην κατάτμηση οικοπέδων 4 στρεμμάτων το καθένα μεταβιβάζοντάς τα σε θυγατρικές επιχειρήσεις. Τα νέα οικόπεδα δεν εφάπτονταν με οικόπεδο του ίδιου ιδιοκτήτη και χρειάστηκαν εργασίες διόδου για να μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους και με το οδικό δίκτυο.

Το δικαστήριο απέκρουσε την κατάτμηση και ακύρωσε την οικοδομική άδεια, κρίνοντας ότι στόχος των ενεργειών ήταν η αύξηση της οικοδομικής εκμετάλλευσης σε εκτός σχεδίου ζώνη, χωρίς προηγούμενο σχέδιο, έρευνα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κ.λπ. "

-Εθνος, Αυλωνίτης Αλέξανδρος-

1 comment:

Politis Messenias said...

http://politis-oikodomisi.blogspot.com/
Αν θέλεις ...κάτι μαθαίνεις διαβάζοντας....gia tin "Oikoumenopoli" tou Ellina poleodomou Doxiadi.