Friday, October 19, 2007

Zorrozaurre Masterplan for Bilbao, Zaha Hadid Architects





Το Bilbao, η πόλη που άλλαξε την ταυτότητά της σε λιγότερο από μια εικοσαετία (βλ. The Guggenheim Effect ) για να αποφύγει τον οικονομικό καταποντισμό μετά την παρακμή των ναυπηγείων και των εργοστασίων χάλυβα, που τη στήριζαν σχεδόν εξ ολοκλήρου, συνεχίζει να εκπλήσσει. Με φιλόδοξα προγράμματα και μελέτες, η πόλη των Βάσκων, συνεχίζει να προχωρά προς το μέλλον αναζωογονώντας εγκαταλελειμμένες περιοχές και μετασχηματίζοντάς τις σε νέους πυρήνες ανάπτυξης.

Η Zaha Hadid και οι συνεργάτες της ανέλαβαν, στη συγκεκριμένη περίπτωση να μετατρέψουν μια μακριά λωρίδα γης 60 εκταρίων, στον ποταμό Nervion ακριβώς δίπλα στο κέντρο της πόλης, από ερημωμένη βιομηχανική ζώνη και εστία υποβάθμισης για την ευρύτερη περιοχή, σε περιοχή κατοικίας και γραφείων. 15.000 άνθρωποι θα ζούν σε ένα σύγχρονο περιβάλλον κατοικίας και 6.000 εργαζόμενοι θα αποκτήσουν επαγγελματική στέγη στο νησάκι αυτό του Nervion, στο “Manhattan” του Bilbao (το κομμάτι γης στο οποίο αναφερόμαστε αποκόπηκε από την όχθη με τη διάνοιξη ενός καναλιού που εξυπηρετούσε την προηγούμενη χρήση της περιοχής).

Άσχετα με τη μελέτη αυτή καθ’ αυτή, οφείλουμε να χειροκροτήσουμε τις πρωτοβουλίες των κατοίκων και των αρχών της πόλης που δεν την εγκατέλειψαν όταν έχασαν τις δουλειές και τα κίνητρά τους.





- via Dezeen

No comments: