Tuesday, August 28, 2007

Τα Canadair πάντως δεν πρέπει να φταίνε...

Ως συνέχεια στο post του Le Panao με θέμα "Ποιοι καίνε την Ελλάδα;" και για το ποιος γενικά ευθύνεται για την κατάσταση των τελευταίων ημερών, παραθέτω μερικές πληροφορίες που διάβασα στο άρθρο του Κώστα Καββαθά (στήλη Εν Λευκώ) στο τεύχος των 4 ΤΡΟΧΩΝ/ Αύγουστος 2007.

"... άκουγα πολιτικούς, συνδικαλιστές, "ειδικούς" της κακιάς ώρας να λένε (στα τηλεπαράθυρα) ότι η Ελλάδα δε διαθέτει τα κατάλληλα μέσα για να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές. Στο περιοδικό "ΠΤΗΣΗ & διάστημα" έχουμε γράψει δεκάδες φορές και ξαναγράφουμε στο τεύχος που κυκλοφορεί ότι "η Ελλάδα διατηρεί έναν από τους μεγαλύτερους στόλους πυροσβεστικών αεροσκαφών στον κόσμο, σχεδόν τον ίδιο με της Γαλλίας ή της Ισπανίας και σαφώς μεγαλύτερο από της Ιταλίας." Όλες είναι παραμεσόγειες χώρες και έχουν να καλύψουν πολλαπλάσια έκταση. Αν προσθέσουμε στα εθνικά μέσα τα υδροπλάνα Canadair, τα τροποποιημένα σε πυροσβεστικά ψεκαστικά και τα ελικόπτερα (Ericsson κ.τ.λ.) που νοικιάζονται για να ενισχύσουν την άμυνα μας, το οπλοστάσιο που διαθέτουμε είναι μεγαλύτερο από των γειτονικών μας χωρών. Ο στόλος όμως δεν μπορεί να είναι απεριόριστος, όχι γιατί "δεν μπορούμε να αγοράζουμε αεροπλάνα που θα τα χρησιμοποιήσουμε μερικές φορές", όπως υποστηρίζουν κάποιοι, αλλά διότι ο αριθμός τους δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός. Τα εναέρια δασοπυροσβεστικά μέσα είναι ένα από τα όπλα στον πόλεμο κατά των δασικών πυρκαγιών. Η χρήση τους, όμως, απαιτεί προϋποθέσεις έγκαιρης επέμβασης [...] έτσι, καλέσματα για να διπλασιάσουμε ή να τριπλασιάσουμε το στόλο τους είναι απλώς... ανοησίες, αν δε λέγονται και εκ του πονηρού, ειδικά, μάλιστα, όταν γίνονται με τη λαϊκιστική λογική "ένα F-16 ίσον τρία πυροσβεστικά", όπως σε δημοσιεύματα κάποιων εφημερίδων την επόμενη της καταστροφής της Πάρνηθας... "

Είναι φανερό ότι το πλήθος των μέσων, που διαθέτει η χώρα, δεν φταίει. Το πρόβλημα είναι ότι για την χρήση τους απαιτείται έστω ένας στοιχειώδης προγραμματισμός, από κάποιους υψηλά ιστάμενους… που δεν διαλύουν το μαγαζί, μόλις προκηρύσσονται εκλογές…

No comments: