Monday, March 3, 2008

The Oligarchitects

Αυτή η ανάρτηση είναι μια παραπομπή στο άρθρο του Tom Dyckhoff στην εφημερίδα Times του Λονδίνου το οποίο αφορά στη σχέση της αρχιτεκτονικής και κατ' επέκταση των αρχιτεκτόνων με την εξουσία. Στο άρθρο αυτό ασκείται κριτική στους "starchitects" οι οποίοι σχεδιάζουν τα σύγχρονα σύμβολα των ολοκληρωτικών καθεστώτων ανά τον κόσμο αδιαφορώντας για το ιδεολογικό υπόβαθρο των εργοδοτών τους... Διαβάστε το και βγάλτε μόνοι σας τα συμπεράσματά σας. Προσωπικά δεν μπορώ να παραβλέψω την ειρωνεία που γεννάται όταν ένας Βρετανός μιλά για σύμβολα της ολιγαρχίας και για απολυταρχισμό (και δεν εννοώ βέβαια τη βασίλισσά τους...).

2 comments:

Bl said...

Άλλωστε συχνά λέμε ότι οι αρχιτέκτονες είμαστε μικροί (ή μεγάλοι) θεοί, με την έννοια ότι αποφασίζουμε για τις ζωές των χρηστών των αρχιτεκτονημάτων μας (ο πρώτος πληθυντικός είναι ευγενείας...) μέσω των αποφάσεων μας στο σχεδιασμό.
Πόσω δε μάλλον στα έργα μητροπολιτικού χαρακτήρα, όπου δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρήστης που θα σου υποδείξει τις εκάστοτε ανάγκες του.
Εξάλλου, μια ζωή οι άρχοντες από τον "θεό" δεν αντλούσαν την εξουσία τους;

Le Panao said...

Το ίδιο ισχύει νομίζω και για το casa del fascio του Giuseppe Τerragni στην Ιταλία του '40 (όπως μάθαμε και σε μία πρόσφατη διάλεξη;-)