Wednesday, March 26, 2008

Διαφανές σκυρόδεμα

Κενό και πλήρες. Από την πρώτη στιγμή που μπήκαμε στη σχολή και αρχίσαμε να σχεδιάζουμε, για κενό και πλήρες μας λέγανε. Αντιφατικές έννοιες. Το κενό αφήνει το φως να περνά το πλήρες το εμποδίζει. Ή μήπως όχι;

Ο Aron Losonczi, ένας 27χρονος, σήμερα, αρχιτέκτονας από το Csongrad της Ουγγαρίας, μάλλον είχε διαφορετική άποψη. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Royal University College of Fine Arts στην Στοκχόλμη της Σουηδίας, οραματίστηκε και κατασκεύασε ένα νέο καινοτόμο υλικό το οποίο ονόμασε LitraCon, από το Light-transmitting Concrete.











Πρόκειται για ένα μείγμα οπτικών υάλινων ινών και τσιμέντου. Το ποσοστό των ινών κυμαίνεται στο 4 με 5%. Η υφή του είναι όμοια με αυτή του τυπικού σκυροδέματος. Η όψη ενός τοίχου φτιαγμένου από LiTraCon δίνει την εντύπωση ενός αδιαπέραστου όγκου από τυπικό σκυρόδεμα, ενώ στην πραγματικότητα, αποκτά μία διαφάνεια ικανή να δώσει οπτική εντύπωση του εξωτερικού κόσμου, για παράδειγμα το περίγραμμα της σκιάς ενός δέντρου, από την άλλη μεριά του τοίχου.


Στην θεωρία, ένας τοίχος φτιαγμένος από Litracon, μπορεί να είναι δύο μέτρα σε πάχος. Οι ίνες μπορούν να λειτουργούν με ελάχιστη απώλεια φωτός μέχρι 20 μέτρα. Φέροντα στοιχεία μπορούν επίσης να κατασκευαστούν, καθώς οι ίνες γυαλιού δεν έχουν σημαντικά αρνητική επίπτωση στην θλιπτική αντοχή του σκυροδέματος. Τα δομικά στοιχεία μπορούν να παραχθούν σε διάφορα μεγέθη και επίσης να συμπεριλάβουν θερμομόνωση.


Από τις πρώτες εγκαταστάσεις στις οποίες χρησιμοποιήθηκε το νέο υλικό είναι η «Europe Gate», ένα γλυπτό ύψους 4 μέτρων κατασκευασμένο από κομμάτια LiTraCon, το οποίο εγκαταστάθηκε το 2004 με την αφορμή της ένταξης της Ουγγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το προϊόν βραβεύτηκε με το γερμανικό «Red Dot 2005 Design Award» και στη συνέχεια πλήθος άλλων βραβείων.


Δείτε: www.litracon.hu

3 comments:

Le Panao said...

........

Μόλις μου κατεδάφισες όλο το λογικό οικοδόμημα που είχα στήσει γύρω από το θέμα αρχιτεκτονική - σκυρόδεμα.

Αλλά θα σου δείξω εγώ, θα δεις τι θα πάθεις. Θα εφεύρω κι εγώ για αντίποινα το τσιμεντένιο τζάμι που δεν θα αφήνει το φως να περνά με τίποτα.

Kostis_dds said...

Μπράβο ρε Bl που το έψαξες... είχε χρησιμοποιηθεί από μια φοιτητική ομάδα σε ένα εργαστήριο της σχολής και είχε αφήσει ωραίες εντυπώσεις... το μόνο του αρνητικό είναι ότι είναι πανάκριβο.

marl(t) said...

είμαι περίεργη για το ποιά ήταν αυτή η εμπευσμένη ομάδα που μου έκλεψε την ιδέα που είχα χρησιμοποιήσει όταν είχε πρωτοβγεί/πρωτοδημοσιευτεί αυτό το υλικό. Πάντως από όσο ξέρω δεν χρησιμοποιείται για στατικά μέρη, διορθώστε με αν κάνω λάθος. Τουλάχιστον το καλοκαίρι που το έψαξα τελευταία φορά για τη διπλωματική (είχα κάνει κι ένα σχετικό ποστ) δεν είχα αντιληφθεί να έχει. Φυσικά η τεχνολογία προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Επίσης να σημειώσω πως το τσιμεντένιο τζάμι έχει εφευρεθεί προ πολλού. Μια βόλτα σε οποιαδήποτε ελληνική πόλη σε οικοδομικό/εργολαβικό οργασμό θα σε πείσει.