Sunday, March 16, 2008

Μας πήραν τη Μακεδονία... θα μας πάρουν και το σουβλάκι, τώρα;;;

Προ ημερών (καθαρά Τρίτη πρέπει να ήταν) άνοιξα το πρωί την τηλεόραση και έπεσα πάνω στον Παπαδάκη. Ο οποίος Παπαδάκης είχε καλεσμένη μια κυρία που εκείνη τη στιγμή εξηγούσε μία μέθοδο αυτοσχέδιας γαστρονομικής δημιουργίας με τίτλο «σουβλάκια από χταπόδι». Περίμενα κι εγώ ο κακόμοιρος να την δω να περνάει κομμάτια χταποδιού πάνω σε ένα ξυλάκι για να τα ψήσει κι αντί για αυτό την είδα με τρόμο να φτιάχνει αυτό που στην Αθήνα ονομάζουν «σουβλάκι», δηλαδή ένα πιτόγυρο! Ή μάλλον πιτοχτάποδο… Η αθεόφοβη έβαζε και ταραμοσαλάτα! Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα και δεν αφορά την παρούσα ανάρτηση...

Προκύπτει ένα μέγιστο θέμα το οποίο το ελληνικά ΜΜΕ επιμελώς αποκρύπτουν από την κοινή γνώμη (καθότι είναι όλα αθηναϊκά).

Από πότε κατοχυρώθηκε συνταγματικά το δικαίωμα να ονομάζεται ο γύρος, το πιτόγυρο, το "πίτα-γύρο απ' όλα", (άντε και σε ψωμάκι), ΣΟΥΒΛΑΚΙ? Αν το προσεγγίσουμε ετυμολογικά προκύπτει ότι σουβλάκι σημαίνει μικρή σούβλα - κομμάτια κρέατος (άντε και χταποδιού, ιερόσυλοι!) περασμένα και ψημένα πάνω σε μικρή σούβλα - σουβλάκι. Δεν συντάσσεται γραμματικά, λογικά, λεξιλογικά ή δεν ξέρω τι άλλο το "ένα σουβλάκι με γύρο και με απ' όλα..." ...Κι αν θες να φας σουβλάκι σε πίτα? Καλαμάκια και αηδίες δεν θέλω. Νομίζω ότι καταλήγουμε σε λογικό σφάλμα.

Επειδή όμως είμαι μετριοπαθής και δεν θα ήθελα άρνηθω τελείως την ονομασία "σουβλάκι" από τους φίλους Αθηναίους και τους κάτω από το αυλάκι λοιπούς Έλληνες, προτείνω μέσα από διάλογο να προκύψει μια σύνθετη ονομασία για αυτό που ονομάζουμε γύρο σε πίτα και όχι σουβλάκι (απ' ν Λάρ'σα κι απάν').

Σας παραπέμπω στη δημοσκόπηση του παρόντος blog...

7 comments:

Le Panao said...

Δηλαδή αν υπερισχύσει η πέμπτη π.χ. ονομασία εγώ όταν κατεβαίνω στην αθήνα θα πρέπει να παραγγέλνω ένα "σουβλάκι κάτω από το αυλάκι με απ' όλα" ;;; Δεν το βρίσκω και πολύ πρακτικό...

Anonymous said...

εγώ ως υποστηρικτής μια κοινά αποδεκτής ονομασίας και όχι μια λύσης που ικανοποιεί μονο την μία πλευρά και υπερτονίζει τις αλλητροτικές βλέψεις των βορείων σουβλακοφάγων ψηφίζω το σύνθετο σουβλάκι. Επίσης θα ήθελα να καταγγείλω την ηλίθια μέθοδο "στάνταρ τζατζίκι στο γύρο". Και αμα πεις δηλαδή με τυροσαλάτα τι θα χει μέσα.. Τζατζίκι και τυροσαλάτα?? Τετοιο σουβλάκι δεν το θέλει ούτε ο σκοπιανός. (adiexodo <-- ultranationalist).

Nemesis said...

Τυροσαλάτα στο γύρο! Καλά είσαι σοβαρός;!; Και καλά η τυροσαλάτα δικαιολογείται κάπως. Άσε που εσείς οι μακεδόνες το λέτε σάντουιτς. ΑΠΟ ΠΟΥ ΚΙ ΩΣ ΠΟΥ! Ποιος το σκέφτηκε. Και μετά κατηγορείτε τους σαχλοαθηναίους .[ Που, παρεμπιπτόντως , θέλουν να γίνουν νεοϋορκέζοι στη θέση τον νεοϋορκέζων και ανοίγουν trendy lounge bar, wine restaurants , salad bars, hip taverns και άλλα παρόμοιας ξενόφερτης ονομασίας!]. Είναι δυνατόν να δίνετε σε ένα από τα υποτιθέμενα παραδοσιακά και λαϊκά φαγητά το όνομα ενός χαρτοπαίχτη Βρετανού αριστοκράτη! Τέλος πάντων, όλα τα παραπάνω είναι απλώς λεπτομέρειες. Γιατί το κυριότερο πρόβλημα είναι άλλο. Μου δίνεται λοιπόν, η ευκαιρία από αυτό το εικονικό βήμα να καταγγείλω ( φίλε Νικό Τσιαμσίκα ), ότι στην Θεσσαλονίκη δεν έχω βρει ούτε ένα γυράδικο / οβελιστήριο/ σαντουιτσάδικο / σουβλατζίδικο κ.τ.λ. να βάζει γιαούρτι στο γύρο. Και πριν πέσετε να με φάτε ερωτώ: το έχετε δοκιμάσει; Τόσες σάλτσες/ αλοιφές έχω την επιλογή να διαλέξω (προσέξτε ονόματα ) Ρωσική, Ουγγαρέζα, ketch up και άλλες και λίγο αγνό, ζωντανό, ελληνικό, από αγελάδες της Μακεδονίας γιαουρτάκι δεν μπορώ να βάλω! Δώστε του μια ευκαιρία. Και επειδή σίγουρα κάποιοι θα πείτε ότι δεν πάει σκεφτείτε: όταν στο γιαούρτι βάζουμε σκόρδο και αγγούρι και το ονομάζουμε τζατζίκι πάει καλύτερα! Μπά! ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ! ΚΑΤΩ Η KETCH-UP ME ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ!

Bl said...

Παιδί, πίασε 2 απ' όλα στην κυρία την Nemesis γιατί την βλέπω παραληρεί από την πέινα...
Βλέπω πάντως οτί όλοι έχουμε απωθημένα με το συγκεκριμένο έδεσμα (τον γύρο λέω...)
Συμφωνώ απολύτως με το γιαούρτι στο γύρο. Το έχω δοκιμάσει και είναι 100 φορές καλύτερο από τις κετσαπομουστάρδες με τις οποίες τον πήζουν εδώ, απάν.
Άλλωστε οι κρητικοί είναι από τους λίγους που ξέρουν να τρώνε. Με εξαίρεση φυσικά οτί δεν τρώνε το κρι κρι και το αφήνουν το καημένο να σαπίζει στους ζωολογικούς τους κήπους... μα ήμαστε σοβαροί; Κατσίκι στο ζωολογικό κήπο;;;

Λύσιππος said...

Μη τσακώνεστε αγαπητοί Βόρειοι και Νότιοι Ελλαδίτες. Αν δείτε τι σερβίρουν εδώ στο Αμέρικα για γύρο (gyros) θα φρίξετε. Πρόκειται για ένα μπιφτεκοειδές αμάλγαμα κρέατος που είναι ομογενοποιημένο. Για το θέμα του σουβλακίου δε, φανταστείτε χοιρινό 100% άνευ λίπους! Δηλαδή την ίδια γεύση και υφή με κόντρα φιλέτο. Το τζατζίκι που δε θέλει ο φίλος μας, είναι "cucumber sauce" στην τοπική διάλεκτο των Ελληνικών εστιατορίων και περιέχει από 0,001 σκελίδες σκόρδο και κάτω. Όσο για το γιαούρτι, είναι κυρίως κρέμα γάλακτος (sour cream). Όποτε έρχομαι Ελλάδα πλακώνω τα σουβλάκια για να μπορέσω να λειτουργήσω ως γνήσιος Έλληνας κατά την επιστροφή στην Αμερική.

Le Panao said...

Λύσιππος: Μετά από αυτές τις σοβαρότατες καταγγελείες σου νομίζω πως, αφού βγει συνταγματικά κατοχυρωμένη απόφαση από την ψηφοφορία, θα πρέπει να ασχοληθούμε με την διεκδίκηση του ονόματος και από την Αμερική, την Αυστραλία και την Γερμανία!

Bl said...

Νομίζω φίλε Panao οτι στην Αμερική, σύμφωνα με τις μαρτυρίες του Λύσιππου, δεν έχουμε πρόβλημα ονομασίας αλλά πρόβλημα ποιότητας. Εκτός αν εννοείς οτι δεν πρέπει να αποκαλείται γύρος αυτό που σερβίρουν και πρέπει να βρούμε και εκεί νέο όνομα.