Monday, January 21, 2008

Σε ενεστώτα χρόνο...ΕΜΣΤ 13/12/2007-30/3/2008

Τριάντα τέσσερις καλλιτέχνες και εκατόν δέκα έργα περιλαμβάνει η έκθεση «Σε ενεστώτα χρόνο, Νέοι Ελληνες καλλιτέχνες» που πραγματοποιείται έως τις 30 Μαρτίου στον εκθεσιακό χώρο της νέας πτέρυγας του Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Η σύλληψη και η οργάνωση της έκθεσης εντάσσεται στο πλαίσιο μιας «εκθεσιακής πολιτικής με ερευνητικό και κριτικό χαρακτήρα που σχεδίασε και εφαρμόζει το ΕΜΣΕ κατ απόλυτη προτεραιότητα, ήδη από το ξεκίνημά του», εξηγεί η διευθύντρια του, Αννα Καφέτση. Η ίδια υπογράμμισε ότι το μουσείο σε δύο χρόνια θα βρίσκεται στον δικό του χώρο.

Κύριος στόχος της έκθεσης, στην οποία παρουσιάζονται 110 περίπου έργα εκ των οποίων 50 αποτελούν νέες καλλιτεχνικές προτάσεις ειδικά για την παρούσα έκθεση, είναι να αναδείξει μια νέα καλλιτεχνική δυναμική που διαφαίνεται την τελευταία δεκαετία -οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν έχουν γεννηθεί από το 1965 και μετά.

Συνιστά μια διερεύνηση ουσιωδών τάσεων και προτάσεων της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, προβάλλοντας τον πλουραλισμό των πρακτικών και κατευθύνσεων.

Στόχος της είναι να «ανιχνεύσει τους προβληματισμούς και την κριτική στάση των Ελλήνων καλλιτεχνών απέναντι σε σύγχρονα ζητήματα, όπως η μαζική κουλτούρα και τα μέσα της, η κοινωνική διάσταση της αρχιτεκτονικής, ο επαναπροσδιορισμός της ατομικής και της συλλογικής ταυτότητας, η επανεξέταση της ιστορίας και της ιστορίας της τέχνης αναζητώντας τον διάλογο που ανοίγουν με τον υπόλοιπο κόσμο» κατά τη Δάφνη Βιτάλη, μία εκ των τριών επιμελητών της έκθεσης.

Οι «διαφορετικές ατμόσφαιρες μέσα στην έκθεση επιτρέπουν διάλογο μεταξύ έργων, νέων προτάσεων και αισθητικών κατευθύνσεων» σχολιάζει ο επιμελητής Σταμάτης Σχιζάκης. Η διάρθρωση της έκθεσης ακολουθεί μια ανοιχτή δομή, η οποία επιτρέπει πολλαπλές διαδρομές, φέρνοντας μαζί έργα διαφορετικών μέσων, όπως φωτογραφία, ζωγραφική, βίντεο, εγκαταστάσεις, γλυπτική.


Επιμέλεια: Δ. Βιτάλη, Τ. Πανδή, Σ. Σχιζάκης
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης:
Τρίτη έως Kυριακή: 11.00 - 19.00
Πέμπτη: 11.00-22.00
Δευτέρα: κλειστά

No comments: