Thursday, November 15, 2007

Tschumi's Blue Tower

Ο γνωστός σε όλους μας Bernard Tschumi, αρχιτέκτονας του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, έχτισε το κτίριο που βλέπετε στη Νέα Υόρκη (Lower East Side). Παραδεχόμαστε όλοι ότι ο άνθρωπος είναι ανάμεσα στους 50-100 διασημότερους και πιο αναγνωρίσιμους αρχιτέκτονες στο παγκοσμιοποιημένο στερέωμα της "high-end" αρχιτεκτονικής, ένας starchitect, όπως θα τον έλεγαν οι φίλοι μας οι Αμερικανοί, το ερώτημα είναι όμως αν πρέπει να ανεχόμαστε τους πειραματισμούς του την ίδια στιγμή που γνωρίζουμε ότι μπορεί να κάνει καλή αρχιτεκτονική...



8 comments:

έφη said...

Ξέρεις, όλοι έχουν τις καλές και κακές στιγμές τους. Το θέμα είναι να το καταλαβαίνουν.

πετρούλα said...

να το καταλαβαίνουν πριν την άδεια της πολεοδομιας ομως...

Kostis_dds said...

Είναι άσχημο ρε παιδιά, δεν βρίσκω δικαιολογία...

Anonymous said...

τα περισσότερα "iconic buildings" (όρος που αρέσει ιδιαίτερα στους φίλους μας τους αμερικανούς και τους "υποστηρικτές" του Charles Jencks) είναι αποτέλεσμα πειραματισμών και πιστεύω οτι το πραγματικό ερώτημα είναι αν θέλουμε iconic buildings και γιατί? (κι αν δεν θέλουμε πάλι, γιατί?). Πριν ομώς απαντηθεί αυτό το ερώτημα ένα άλλο ερώτημα γεννάται. Ποιά κριτήρια πρέπει να "ικανοποιεί" ενα κτίριο για να χαρακτηριστεί "iconic"? (έχω την εντύπωση οτι ενώ ο Tschumi δεν ανήκει στην "ομάδα" των αρχιτεκτόνων που σχεδίασαν ή σχεδιάζουν "iconic buildings" (π.χ Saarinen,Calatrava,Candela,Gehry ακόμη και ο Gaudi),με αυτό το project κάνει την πρώτη του προσπάθεια)

Thanos

Kostis_dds said...

Καλησπέρα...Είναι πολύ δύσκολο να αποφανθεί κανείς απόλυτα υπέρ ή κατά των εικονικών κτιρίων... εγώ τουλάχιστον δεν μπορώ...Μπορούμε παρ' όλα αυτά να τα εξετάσουμε σαν μονάδες και όχι συνολικά σαν πρακτική, η οποία, χωρίς αμφιβολία, μας έχει δώσει μερικά από τα πιο σημαντικά κτίρια του καιρού μας....

Anonymous said...

Καλησπέρα,

"Είναι πολύ δύσκολο να αποφανθεί κανείς απόλυτα υπέρ ή κατά των εικονικών κτιρίων"

Αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποίησα το όνομα του Charles Jencks παραπάνω. Είναι ο μόνος (ίσως) "κριτικός αρχιτεκτονίκης" ο οποίος προσπάθησε να εξετάσει τα εικονίκα κτίρια σαν (δανείζομαι τον όρο απο εσένα) "συνολική πρακτική", με αποτέλεσμα όλες οι διατριβές-μελέτες-δοκίμιά του να έχουν την μορφή "απολογίας". (χρησιμοποιώ '""' αρκετα γιατί για ό,τι σχετικό με αυτό το γνωστικό αντικείμενο δεν μπορούμε να αποφανθούμε απόλυτα).

Τα ερωτήματα που παρέθεσα στο προηγούμενο σχόλιό μου θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος πλάνου εισαγωγής διπλωματικής εργασίας σε μορφή γραπτού δοκιμίου, με θέμα (ευρύ αρχικά)
τις "μεταφορές" στην αρχιτεκτονική και την επιστήμη (πλέον) της σημειολογίας. Η σημειολογία αποτελεί το βασικότερο "εργαλείο" για την δημιουργία τυπολογίας κτιρίων που σχεδιάζονται "συνειδητά" (οχι "ασυνείδητα"-μηχανικά,έτσι ώστε να μην μπορούμε να δικαιολογήσουμε ή να υποστηρίξουμε τις σχεδιαστικές επιλογές μας). Θεωρώ οτι τα εικονικά κτίρια πρέπει να εξετάζονται σημειολογικά .Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να εξεταστούν σαν "συνολική πρακτική".

Τέλος,το ερώτημα ¨αν πραγματικά θέλουμε εικονικά κτίρια¨ δεν απαντάται με το να αποφανθεί κάποιος απόλυτα υπέρ ή κατά αυτών.Δεν σκοπεύει σε αυτόν τον στόχο. Για να μην μακρυγορώ (κι άλλο!!) Bilbao: the Guggenheim effect.(νομίζω οτι το έχετε αναφέρει σε παλαιότερο post).

Thanos

Anonymous said...

sorry gia pi8ana la8h se tonismoys
synh8ws grafw se greeklish kai den eima arketa familiar me to ellhniko plhktrologio!

Kostis_dds said...

Καλημέρα...Προφανώς το 'χεις ψάξει το θέμα πολύ και σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες...μου άνοιξες ένα ακόμη πεδίο να έχω να σκαλίζω...