Thursday, June 5, 2008

Μέρα περιβάλλοντος

Σήμερα, 5 Ιουνίου, είναι η παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος. Θα ήθελα να εκφράσω την άποψη μου πάνω στο θέμα της κατάστασης γύρω από το περιβάλλον, αλλά δεν έχω χρόνο αυτές τις μέρες.

Αντ' αυτού, αναδημοσιεύω το ακόλουθο κείμενο του Νίκου Δήμου:

Η ημέρα των «οικοχόνδριων»

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2008

Όπως οι υποχόνδριοι συλλέγουν χύμα πληροφορίες γύρω από ασθένειες και φαντασιώνουν αρρώστιες, έτσι και οι «οικοχόνδριοι» καταπίνουν αμάσητο ό,τι ακούσουν για το περιβάλλον και θρηνούν για τις υπαρκτές αλλά και ανύπαρκτες καταστροφές του. Νομίζουν πως ξέρουν τα πάντα και έχουν ήδη καταλήξει για θέματα τα οποία οι ειδικοί ακόμα θεωρούν αμφιλεγόμενα – όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη και η αποψίλωση των δασών.

Εντωμεταξύ οι ίδιοι αυτοί, στην προσωπική τους ζωή, δεν κάνουν τίποτα για να περιορίσουν την ρύπανση ή την παραμόρφωση. Χτίζουν αυθαίρετα, δεν ανακυκλώνουν, πετάνε σκουπίδια παντού, οδηγούν ενεργοβόρα αυτοκίνητα και δεν σβήνουν ούτε μία λάμπα.

Το θέμα του περιβάλλοντος είναι πολύ σοβαρό για να το χειρίζεται ο κάθε τηλεμαϊντανός. Ας το αφήσουμε στους ειδικούς. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε εμείς, είναι να μην προσθέτουμε ασκήμια και ρύπους."

www.ndimou.gr

5 comments:

ΠΡΕΖΑ TV said...

Τελικα ποσο οικ(ω)λογοι ειμαστε εμεις οι Ελληνες;;;;

Le Panao said...

Μάλλον τόσο όσο λέει ο Ν.Δήμου...

Anonymous said...

Σους ειδικούς;;; Εννοείς τους πανεπιστημιακούς;;; Μόνο εάν μου πεις από ποια εταιρία χρηματοδοτούνται οι ερευνές τους!!! χεχε τεσπά είδωμεν!!!

Bl said...

Στους ειδικούς. Όχι σε μένα και σε σένα, όχι στον κάθε βλάκα που κινδυνολογεί ξέροντας μόνο τα μισά ή όσα θέλει να πιστεύει.
Κι αν μου πεις οτι ο πανεπιστημιακός θα βγάλει ως αποτέλεσμα έρευνας, αυτό που θέλει η εταιρία, σου λέω οτι πιστεύω οτι η εταιρία είναι αυτή που θέλει το περιβάλλον να καταστρέφεται την επόμενη βδομάδα.

Sleeper in Metropolis said...

>> "Νομίζουν πως ξέρουν τα πάντα και έχουν ήδη καταλήξει για θέματα τα οποία οι ειδικοί ακόμα θεωρούν αμφιλεγόμενα – όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη και η αποψίλωση των δασών."

Θα διαφωνησω. Η υπερθερμανση του πλανητη δεν θεωρειται απο τους ειδικους "ακομα" αμφιλεγομενο θεμα. Καταρχην, η υπερθερμανση αυτη καθεαυτη δεν θεωρειται αμφιλεγομενο θεμα απο κανενα (γιατι απλα συμβαινει). Επι χρονια η συζητηση περιστραφηκε γυρω απο τα ανθρωπογενη η μη αιτια της. Το Διακυβερνητικο Πανελ για την Κλιματικη Αλλαγη (IPCC) στην 4η αναφορα του περυσι αποφανθηκε οτι ειναι 90% πιθανο (λεκτικη μεταφραση: "very likely") οτι η κλιματικη αλλαγη οφειλεται σε ανθρωπογενη δραστηριοτητα (αερια του θερμοκηπιου). Αυτο, για τα επιστημονικα δεδομενα, θεωρειται πρωτογνωρο επιπεδο βεβαιοτητας. Κοντολογις, τι ακριβως περιμενει "ακομα" ο κος Δημου;

Απο μια γρηγορη αναζητηση βλεπω οτι το κειμενο αναρτηθηκε στα Επικαιρα αφου το blog εχει κλεισει. Λυπαμαι γιατι πολυ θα ηθελα να αφησω ενα σχολιο.

Σχετικα με τα υπολοιπα, ναι, κι εμενα με ενοχλει η ανευ ουσιας καταστροφολογια και επι του πρακτεου μηδεν, η τα "οικο- εναλλακτικα ταξιδια" στο Μαροκο (πετωντας, οχι κολυμπωντας) η τους φιλους μου που μουρμουριζουν "ναι, ναι, κατι πρεπει να γινει με το περιβαλλον, δεν παει αλλο αυτη η κατασταση" την ιδια στιγμη που ψαχνουν στην τσεπη τα κλειδια του 4-θεσιου αυτοκινητου για να πανε να παρουν τσιγαρα στο παρακατω στενο. Αλλα δεν ειμαι διολου της αποψης οτι το θεμα πρεπει να αφεθει στους "ειδικους". Οχι μονο για τους λογους που ανεφερε παραπανω ο bl, αλλα και γιατι η συμπεριφορα του καταναλωτη ειναι αυτη που θα αλλαξει τις υφισταμενες οικονομικες δομες. Και αν ο μονος τροπος ειναι να γινει ολο αυτο μοδα χαλαλι.
[Θα'γραφα κι αλλα αλλα θα με παρει η νυχτα...] :)