Sunday, July 8, 2007

Mercedes Benz Museum

Ένα ακόμη δείγμα digital αρχιτεκτονικής είναι το Mercedes Benz Museum στην Στουτγάρδη. Πρόκειται για την τρίτη προσπάθεια της Mercedes Benz, να δημιουργήσει ένα μουσείο (μετά το 1923 και το 1961), η οποία κρίνεται άκρως επιτυχημένη και εντυπωσιακή. Χαρακτηριστικό είναι ότι για τον σχεδιασμό του μουσείου χρησιμοποιήθηκαν ψηφιακά μέσα, χωρίς τα οποία δεν θα ήταν δυνατή η απεικόνιση του κτιρίου σε σχέδια, καθώς δεν υπάρχουν επίπεδα, αφού τα πατώματα μετατρέπονται σε τοίχους και αυτοί με την σειρά τους σε οροφή.

Σχεδιάστηκε από την ομάδα του UNStudio. Χρησιμοποιώντας ως βασική αρχιτεκτονική διάταξη ένα απλό γεωμετρικό σχήμα από 3 έλικες που περιστρέφονται ατέρμονα η μία γύρω από την άλλη, όπως λέει ο Tobias Wallisser (UNStudio), το σχήμα του κτιρίου είναι εμπνευσμένο από το σύμβολο της εταιρείας (το τριάκτινο αστέρι) και κρύβει μέσα του μία διαρκή κίνηση.

Για την κατασκευή του κτιρίου έχει χρησιμοποιηθεί ειδικό σκυρόδεμα, ατσάλι και γυαλί. Δεν υπάρχουν ευθείες, οπότε χρησιμοποιήθηκαν ειδικές μηχανές για την κοπή του τσιμέντου. Οι τοίχοι κρύβουν καλώδια συνολικού μήκους 630 χλ., διαθέτει 1.800 γυάλινες επιφάνειες και δεν έχει φυσικά χωρίσματα (πόρτες κτλ) αλλά οι εσωτερικοί χώροι διαμορφώνονται από τις σπείρες που σχηματίζει η έλικα. Η κατασκευή κόστισε περίπου 150.000.000 ευρώ. Οι εξωτερικές επιφάνειες από αλουμίνιο και γυαλί, δίνουν στο κτίριο διαφάνεια και μια έλλειψη βαρύτητας παρά το μεγάλο του βάρος, των 110.000 τόνων.

Ο αρχιτεκτονικά καταπληκτικός αυτός χώρος, άνοιξε τις πύλες του στις 19 Μαϊου 2006.

Το Mercedes Benz Museum στην ουσία εξιστορεί σαν ζωντανό trailer όλη την αυτοκινητιστική ιστορία –από τα πρώτα μηχανοκίνητα αμαξώματα που θύμιζαν άμαξες μέχρι τα επαναστατικά μονοθέσια της Formula 1- όπως την έζησε και την δημιούργησε μια από τις κορυφαίες εταιρίες αυτοκινήτου στον κόσμο.

Ο επισκέπτης μπορεί να κάνει δύο διαδρομές. Εκείνη των «Θρύλων» (Legend Rooms), με την ιστορία οργανωμένη ανά περίοδο και εκείνη των «Συλλογών» (Collection Rooms), με την γκάμα των αυτοκινήτων οργανωμένη ανά σκοπό. Συνολικά το Μουσείο περιλαμβάνει 160 οχήματα σε εννιά επίπεδα.

Ελπίζω κάποια στιγμή να μπορέσω να το δω από κοντά, για όλους τους λόγους που προαναφέρθηκαν, κάτι που συστήνω και σε εσάς.

5 comments:

Kostis_dds said...

Αυτό το κοκκινο δεξιά στην τελευταία φωτογραφία θέλω... όταν θα πάς κανόνισε να ναι κοντά στη γιορτή μου να μου το κάνεις δώρο...
thanks bl

Bl said...

Ας πάω εγώ στην Στουτγάρδη και στο μουσείο και κάτι θα γίνει... υπάρχουν και οι μινιατούρες 1:24 και 1:18... Μήπως να κανονίσουμε μια εκδρομή;

Kostis_dds said...

Κάτσε να τελειώσουμε διπλωματικές και βλέπουμε...

Anonymous said...

μπραβο bl...ωραιο κτιριο... αλλα πολυ ανηφορα θα ανεβεις γιανα δεις μια εκθεση αυτοκινητων.

Lucretius said...

Απίστευτο μουσείο. Ειδικά για τους λάτρεις του ανεπίχριστου μπετόν.