Thursday, July 5, 2007

Ο "Πυρήνας" του Σαββόπουλου

«Ο Πυρήνας» του Διονύση Σαββόπουλου αποτελεί μια πολύ ιδιαίτερη παράσταση με την οποία ο τραγουδοποιός γιόρτασε τα 40 χρόνια του στη δισκογραφία (από το 1966 που κυκλοφόρησε το «Φορτηγό»). Μαζί με δύο μουσικούς, δύο προσωπικότητες του μουσικού αυτοσχεδιασμού, τον Σταύρο Λάντσια και τον Γιώτη Κιουρτσόγλου, παρουσίασε μία παράσταση που σαν κορμό είχε τα λιγότερο γνωστά τραγούδια του, αυτά που αποτέλεσαν το σάουντρακ της ζωής πολλών ‘πυρήνων’ μέσα στο ακροατήριό του όλα αυτά τα χρόνια. Των ακροατών δηλαδή που, ασχέτως ηλικίας, αγάπησαν και ταυτίστηκαν με τα πιο δύσκολα, τα λιγότερο ψυχαγωγικά τραγούδια του.

Η παράσταση «Πυρήνας» που παρουσιάστηκε στο Gazarte στο Γκάζι από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2006, ηχογραφήθηκε και μαγνητοσκοπήθηκε στις 10 και 12 Νοεμβρίου και κυκλοφορεί τώρα από τη ΛΥΡΑ σε CD μαζί με DVD.

Πρόκειται για μια παράσταση που δεν αποτελεί ένα συνηθισμένο best of, μια αναδρομή στα «σουξέ» του Σαββόπουλου, όπως ο ίδιος αναφέρει. Ακούγονται λιγότερα γνωστά τραγούδια, με την συνοδεία 2 ½ οργάνων (Λάντσιας, Κιουρτσόγλου… άντε και μισό ο Σαββόπουλος). Η ενορχήστρωση και η δεξιοτεχνία των δύο μουσικών δίνει στα τραγούδια του Σαββόπουλου έναν Jazz χαρακτήρα, ενώ γενικότερα η παράσταση αποτελεί μια ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερη μουσική πρόταση.

Εκτός από τα δικά του τραγούδια, μεταξύ των οποίων τα: «Το τσακάλι», «Τα πουλιά της δυστυχίας», «Θεία Μάνου», «Κωλοέλληνες», «Η Δημοσθένους λέξις», «Η Ζωζώ», «Άγγελος εξάγγελος», «Το φως στις 10 π.μ.», «Η παράγκα», «Χέρια μου αδειανά», «Εμείς του ’60», κ.ά., ο Διονύσης Σαββόπουλος ερμηνεύει Μάνο Χατζιδάκι («Καλοτάξιδα πουλιά», «Ήρθε βοριάς ήρθε νοτιάς» και «Νανούρισμα») αλλά και το «Φεύγω» του Ορφέα Περίδη.

Το συστήνω ανεπιφύλακτα!

*ωραίο εξώφυλλο... με αναφορές σε παλιότερο δίσκο... για όσους γνωρίζουν

No comments: