Thursday, June 28, 2007

Της αναπαλαίωσης

Αναπαλαίωση... Ακούγοντας αυτή την λέξη, εκτός από την πρόσφατη κινηματογραφική επιτυχία, μου έρχεται στο μυαλό... λάθος... μου γυρίζουν τα μυαλά, καθώς η λέξη αυτή αποτελεί ένα από τα μεγάλα εκφραστικά λάθη που γίνονται από ανθρώπους που θέλουν να μιλήσουν για κτίρια παλαιοτέρων εποχών, αλλά δυστυχώς και από αρχιτέκτονες (μια αναζήτηση στο google θα σας πείσει).

Η λέξη αυτή χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις διαδικασίες που έχουν γίνει για να επανέλθει ένα κτίσμα που δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά (ή και καθόλου) πλέον, με ιστορική η μη σημασία, σε κατάσταση ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σήμερα. Η σημασία που δίνεται είναι εντελώς λανθασμένη, καθώς αν την δει κάποιος ετυμολογικά σημαίνει "ξαναπάλιωμα", δηλαδή το ακριβώς αντίθετο από αυτό που θέλει να περιγράψει.

Ο σωστός όρος που πρέπει να χρησιμοποιείται είναι ο όρος αποκατάσταση. Είναι μετάφραση της λέξης restauro, η οποία προέρχεται από το ρήμα restaurare, που σημαίνει αποκαθιστώ. Γενικά σημαίνει την επέμβαση σε ένα μνημείο (τι είναι μνημείο; ...στα επόμενα άρθρα) για να εξασφαλιστεί η συνέχεια της ύπαρξης του και η μεταβίβαση σε επόμενες γενιές. Η επέμβαση restauro είναι επιστημονικά και φιλολογικά τεκμηριωμένη και αναφέρεται σε κάθε κλίμακα αρχιτεκτονικού μνημείου (από κτίριο έως περιφέρεια). Περιλαμβάνει εργασίες συντήρησης. Είναι πιθανή ακόμα και η αλλαγή της μορφής του μνημείου, η οποία όμως καθοδηγείται από αυστηρό ιστορικό- κριτικό έλεγχο. Η εξέλιξη της θεωρίας της αποκατάστασης έχει πολλές πτυχές και εξακολουθεί να βρίσκεται υπό συζήτηση. (περισσότερα στο μέλλον από πιο ειδικούς)

Παρατίθενται παρεμφερείς όροι προς αποφυγή παρεξηγήσεων:
Ανακατασκευή: ξαναχτίσιμο της αρχικής υπόστασης ενός μνημείου με όλες τις λεπτομέρειες του. Συνηθέστερη είναι η μερική ανακατασκευή. Π.χ. Όταν υπάρχουν ακριβή σχέδια του μνημείου
Αναστήλωση: επανατοποθέτηση αυθεντικού υλικού που έχει βρεθεί στον τόπο του μνημείου με περιορισμένη, διακριτική και αναγνωρίσιμη χρήση νέων υλικών. Π.χ. σε έναν αρχαίο ναό, όταν έχουν βρεθεί τα πεσμένα δομικά στοιχεία στις ανασκαφές.

2 comments:

Kostis_dds said...

Respect... να σημειώσω ότι έχω ακούσει και καθηγητή της Πολυτεχνικής του ΑΠΘ (εξαιρετικά αξιόλογο στο πεδίο της εξειδίκευσης του...) να αναφέρεται σε αυτές τις εργασίες με τον εν λόγω όρο σε διάλεξή του...

Unknown said...

υγ. επειδή είστε αρχιτέκτονες και ουχι φιλόλογοι - γλωσσολόγοι μπλα μπλα..

1.ουσ. θ αναπαλαίωση [anapa'leosi]
επισκευή κτιρίου

2. αναπαλαιώνω
κάνω κάτι να φαίνεται σαν παλιό
αποκαθιστώ κάτι στη μορφή που είχε παλαιότερα

αυτα απ λεξικα. Το παρακάτω ειναι απ άσκηση επι της υλης Εκφρ.Εκθ. Εν. Λυκείου.

Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου
Έκφρ. Έκθ. Α΄ τευχ. Αναθ. Έκδ. (Εν. Λυκ.) :: Παροχή οδηγιών

Να χρησιμοποιήσετε σε φράσεις τις παρακάτω λέξεις με την κυριολεκτική και τη μεταφορική τους σημασία, όπου υπάρχει: αναπαλαιώνω / αναπαλαίωση, ανακαινίζω / ανακαίνιση, αναπολώ / αναπόληση, φθείρομαι / φθορά, επισκευάζω / επισκευή, καταρρέω / κατάρρευση, ανοικοδομώ / ανοικοδόμηση, ανεγείρω / ανέγερση, συντηρώ / συντήρηση, διαβρώνομαι / διάβρωση, εκποιώ / εκποίηση.

Υποθέστε ότι στην πόλη/χωριό σας υπάρχει ένα κτίσμα που έχει κριθεί διατηρητέο, χωρίς όμως να έχει γίνει καμιά επισκευή σ' αυτό. Προσπαθήστε να "δείτε" και να περιγράψετε το κτίσμα αυτό από την οπτική γωνία του ιδιοκτήτη που επιθυμεί την κατεδάφισή του και ενός εκπροσώπου της δημοτικής αρχής που πιστεύει ότι το κτίριο αυτό πρέπει να διατηρηθεί, αφού αναπαλαιωθεί.

Αποσπασμα απ PDF.
ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ - ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΗ
1. Γενικά
Χρησιμοποιούμε διάφορες λέξεις, όπως ανακαίνιση, αποκατάσταση, επισκευή, αναβάθμιση, βελτίωση, αναπαλαίωση, επανάχρηση, ανάλογα αν πρόκειται για απλή συντήρηση ή εκτεταμένες επισκευές, συμπληρωματικές βελτιώσεις-προσθήκες δομικών στοιχείων και εγκαταστάσεων, αλλαγή χρήσης, διακόσμηση, ή ενίσχυση φέρουσας ικανότητας για προσθήκη ορόφου.
Κάθε φορά χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση και λεπτομερής συνεργασία Μηχανικού και ιδιοκτήτη-τελικού χρήστη

Το ολο θεμα ξεκίνησε με μια κουβεντα με τα αρχαία της Ναυαρινου οποτε και το αναπαλαίωση και το αποκατάσταση και οποια αλλη μπούρδα έρθει στο μυαλό του καθε καθηγητή Αρχιτέκτονα σε πανεπιστήμια ανα το κόσμο είναι δόκιμη και σωστή. Μην ξεχνάς εισαι αρχιτέκτονας και οχι Γλωσσολόγος. Δεν φτιάχνεις λέξεις. Δεν δίνεις καινούργια σημασία σε αυτές ουτε αλλάζεις / απορρίπτεις την ηδη υπάρχουσα χωρις να ερθεις σε επικοινωνία με τους αρμόδιους για αυτο. Απλώς της χρησιμοποιείς.