Thursday, July 2, 2009

Αρχιτεκτονική και οικολογία

Σε μία εποχή που τα «Πράσινα» κόμματα πέτυχαν στην Ευρώπη τα μέγιστα ποσοστά τους, κυρίως χάρη στην έλλειψη θέσεων των (αυτοπροσδιοριζόμενων) κεντροαριστερών αντιπάλων τους, ένα είναι σίγουρο: η οικολογία έχει συνδεθεί με την παραγωγή αρχιτεκτονικής με τον ίδιο απροσδιόριστο τρόπο που έχει συνδεθεί και με την παραγωγή πολιτικής.

Διότι το βασικό ερώτημα, το οποίο πολύ σωστά έθετε παλιότερα ένας καθηγητής μου, για κάθε «οικολογική αρχιτεκτονική» παραμένει: Η ενέργεια που θα εξοικονομηθεί σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα είναι μεγαλύτερη από αυτή που δαπανήθηκε για να κατασκευαστεί το κάθε «οικολογικό έργο»;

Τα λέω όλα αυτά γιατί το μάτι μου έπεσε σήμερα σε ένα από τα πλέον δημοφιλή έργα αυτής της κατηγορίας, το κτίριο της ακαδημίας επιστημών της Καλιφόρνιας του Renzo Piano. Και δεν αμφισβητώ τις προθέσεις του κυρίου Piano , αλλά όσο κι αν τονίζεται σε διάφορα άρθρα το πόσα πολλά φωτοβολταϊκά ή πόσο έξυπνο σύστημα κλιματισμού διαθέτει, πολύ αμφιβάλω αν επί της ουσίας απαντάει τελικά καταφατικά στο παραπάνω ερώτημα…

Οι φωτογραφίες είναι από το www.arcspace.com


7 comments:

Ρωμανός Σκλαβενίτης-Πιστοφίδης said...

ωραίος ο καθηγητής
Ο κύριος Piano χτίζει ένα πολύχρωμο συγκρότημα, στυλ Aldo Rossi, και στο Λονδίνο στη Shaftesbury.
Δεν γνωρίζω εαν είναι οικολογικό, είναι όμως σίγουρα μια χαρούμενη νότα.

opn·· said...

επίκαιρο θέμα όντως. καυτό!
εγώ δεν καταλαβαίνω πως η συνείδηση αυτών των κυρίων τους αφήνει να "στολίζουν", γιατί περί αυτού πρόκειται, τα κτήρια τους με λέξεις όπως "πράσινο", "οικολογικό", "ανανεώσιμο", κλπ/κτλ.

αρκεί μια μονάχα διαπίστωση.


1 εταιρία παραγωγής μετάλλων παράγει ετήσια 9.000.000 τόνους αερίου CO2.

εγώ σ αυτές τις φωτογραφίες βλέπω κάτι μεταλλικούς σκελετούς.
πέρα από τις άμεσες εκπομπές που προκάλεσε το κτήριο .., η κατασκευή του, η φήμη του αρχιτέκτονα και τέλος η μόδα αυτού του είδους ενισχύονται..προκαλείται έτσι ένας κύκλος, μια ολόκληρη οικονομία εκπομπής CO2.

πολύ λίγοι αρχιτέκτονες είναι ειλικρινείς με εμάς, και τους εαυτούς τους σε θέματα οικολογικού μοντέλου αρχιτεκτονικής οικοδόμησης και τρόπου ζωής (βλ. RICARDO HIGUERAS CARDENAS).

και δεν με ενοχλεί να παραδέχεται κάποιος το ότι δεν είναι ικανός, αλλά δεν αντέχω αυτό το διακοσμητικό, απαξιωτικό για την Αρχιτεκτονική με Α κεφαλαίο, πέπλο.

Απλυτος Εθνοπροδοτης said...

Δεν παιζει καθολου ρολο το να ειναι πιο οικολογικα-οικονομικα απο καποιο αλλο κτιριο η ειδος κατασκευης κτιριου? Ισως το συγκεκριμενο εργο να μην απαντα στο ερωτημα που θεωρητικα ειναι σωστο. Αλλα με βαση αλλα εργα ισως να ειναι πιο οικολογικο. Ισως επισης να ειναι ενα απο τα πιο "πρασινα" (ας το πουμε ετσι) απο αποψη εξοικονομησης ενεργειας, σημεια της πολης. Κατα την ταπεινη μου αποψη (δεν ειμαι ουτε αρχιτεκτονας ουτε πολιτικος μηχανικος) οικολογικο μπορει να θεωρηθει και ενα εργο το οποιο καταφερνει να εξοικονομει περισσοτερη ενεργεια απο οποιοδηποτε κοινο εργο, ειτε απαντα στο ερωτημα ειτε οχι.

Didy said...

Χτίζονται μύρια άλλα με μηδενική οικολογική συνείδηση... τα οποία δεν κρίνονται ποτέ... από αρχιτέκτονες λιγότερο ή περισσότερο γνωστούς. Αυτό είναι γενικότερα ο κανόνας , και σ'αυτά οφείλουμε σ'ένα μεγάλο ποσοστό την απογοητευτική δραματική καταστροφή του περιβάλλοντος.
Οι εξαιρέσεις... όποιες και αν είναι θα πρέπει να μας προβληματίζουν θετικά και όχι αρνητικά.

Ας μην παραπλανούμε, δεν μπορείς από φωτογραφίες μόνο να αξιολογήσεις την βιοκλιματική απόδοση ενός κτίσματος. Είναι πολλοί οι παράμετροι που θα πρέπει να λάβεις υπόψη.

Το οικονομικό κτίσμα δεν σημαίνει απαραίτητα και οικολογικό σε καμία περίπτωση ή ακόμα και το αντίστροφο... το οικολογικό δεν είναι απαραίτητα "ακριβό".

Ο αρχιτεκτονικός τους σχεδιασμός είναι ίσως ο βασικότερος παράγοντας. Εκεί ορίζεται ο βαθμός της οικολογικής του ποιότητας.

Ο τρόπος κατασκευή του επίσης οφείλεται στον αρχιτεκτονικό του σχεδιασμό και στην πρόβλεψη φάσεων κατασκευής... Οι λύσεις κατασκευής επίσης ορίζουν μία οικολογική ποιότητα.

Τα υλικά κατασκευής, όπως και η προέλευσή τους, επίσης ορίζουν οικολογική ποιότητα. Αλλά ακόμα και ένα κτίσμα από οπλισμένο μπετό έχει απορροφήσει επίσης τόνους χάλυβα. Και ίσως περισσότερο από όσο φανταζόμαστε συγκριτικά με ένα μεταλλικό.

Και τέλος η λειτουργία ενός κτιρίου... το ποσό ενέργειας που απαιτείται για να λειτουργήσει μελλοντικά ένα κτίριο είναι αρκετά σημαντικό... Και αυτό φυσικά εξαρτάται σε ένα μεγάλο βαθμό από τον αρχιτεκτονικό του σχεδιασμο.

Αλλά μην ξεχνάμε πως από την στιγμή που κτίζουμε εξ' ορισμού, αναταράσσουμε το φυσικό περιβάλλον. Η αρχιτεκτονική είναι μία τεράστια ζυγαριά στα χέρια μας...

abo-bder said...


ggg gg ooood

realtorsophia said...

Thanks for your article, you wrote a very informative article on different niches. I regularly visit your site for seeking more valuable content every time. Here I also want to share some information with your readers especially for those who are looking for a new home in California, then please contact us. we are an innovative realtor of housesofpayne to help you to sell and buy homes, find the value of your home for real estate project anywhere in California or ca.
Visit for more information on:
Home Values in Petaluma ca

Gabriel Quintana said...

fen arquitectura
significado de arquitectura
tipos de losas ventajas y desventajas