Monday, June 8, 2009

Και ένα επίκαιρο

Μιας και τα εγκαίνια του κτιρίου που τόσο έχουμε ασχοληθεί σε αυτό το ιστολόγιο ανοίγει στις 20/6:

"Μ' αρέσει η υποδομή του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, δηλαδή εκείνη η αίσθηση υπέρτατου ιλίγγου καθώς κοιτάζεις προς τα κάτω, μέσα από το γυαλί που σε χωρίζει από την πόλη των προγόνων σου - εκείνο τον ακαταλαβίστικο αχταρμά που λέγεται Ιστορία.Με συναρπάζει αυτό το ένδοξο παρελθόν και με διαπερνούν ρίγη εθνικής υπερηφάνειας καθώς αιωρούμαι τόσα μέτρα από πάνω του.

Δεν μ' αρέσει ό,τι βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια του γυάλινου εδάφους: αυτό που λέμε κτίριο του Μουσείου, γιατί όπως ισχυρίζονται πολλοί (και τους πιστεύω ακράδαντα) είναι μοντέρνο και τολμηρό ενώ εγώ θα προτιμούσα μια πιστή αναπαράσταση όλου του Παρθενώνα κι όχι μια αναπαράσταση μόνο της ζωφόρου του - και μάλιστα κατεβασμένη στο ύψος του ανθρώπου, για πρακτικούς λόγους.
Πώς να νιώσω καλλιτεχνική ανάταση γνωρίζοντας πως έχουν γίνει τέτοιας έκτασης εκπτώσεις; Δεν είναι ιεροσυλία ένας τέτοιος επιλεκτικός ρεαλισμός;"

Του κ.Δημήτρη Φιλιππίδη, από την εφημερίδα "Καθημερινή".

8 comments:

mahler76 said...

καλά τα λέει ο Φιλιππίδης.

and_nx7 said...

eMagazine Φοιτητών Αρχιτεκτονικής Σχολής Ξάνθης
http://epress-fasx.blogspot.com/

Le Panao said...

Ευχαρίστως να το βάλουμε στα Link!

Le Panao said...
This comment has been removed by the author.
Ρωμανός Σκλαβενίτης-Πιστοφίδης said...

Μόλις γύρισα από Βερολίνο και θέλω να ρωτήσω τη γνώμη σας για τα κτήρια εκεί.
Έκανα και σχετική ανάρτηση για την αρχιτεκτονική του, που είναι όντως εντυπωσιακή.
Θα μου πείτε τώρα τί σχέση έχει το Βερολίνο με το Νέο Μουσείο...
μπορεί να μην έχει, ίσως όμως και να έχει, γιατί το Νέο Μουσείο είναι από τις πρώτες αρχιτεκτονικές επεμβάσεις τέτοιου τύπου και το σημερινό Βερολίνο πιθανόν να αντικατοπτρίζει την αυριανή Αθήνα.

mahler76 said...

αν το σημερινό Βερολίνο αντικατόπτριζε την αυριανή Αθήνα θα είχα έναν λόγο επιπλέον να ζήσω. Άλλα μην ζούμε με αυταπάτες μικρέ μου.

Ρωμανός Σκλαβενίτης-Πιστοφίδης said...

Πολύ φοβάμαι, mahler, ότι κάτι τέτοιο πρέπει να έλεγαν και οι Βερολινέζοι όταν η κυβέρνηση ανακοίνωνε το πρόγραμμα ανοικοδόμησης της πόλης τους...
Αυτή η πιθανότητα υπάρχει.
Η Αθήνα συνεχώς κινείται προς το ευρωπαϊκό πρότυπο.
Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι στο Βερολίνο, το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι και μία ακόμη πρωτεύουσα που δε θυμάμαι οργάνωσε τελετές προβολής της, οι οποίες είναι φοβερά εντυπωσιακές και, βέβαια, πανάκριβες. Στο Βερολίνο είδα με τα μάτια μου σε μία από τις κεντρικότερες πλατείες μία σφαίρα τύπου Geode όπου προβάλλονταν σκηνές από την πόλη και τα μνημεία της, ενώ μοιράζονταν δωρεάν βιβλία για την πόλη και κούτες με κρασιά και ρετσίνα σε κάθε περαστικό. Παράλληλα, υπήρχε προσωπικό που σέρβιρε ελληνικό φαγητό και διάφορα συγκροτήματα χόρευαν σε μία μεγάλη έκταση καλυμμένη με γκαζόν για την περίσταση.
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι το Νέο Μουσείο είναι μια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Πιθανόν να σταματήσει εκεί η διαδικασία. Κάτι, όμως, μου λέει ότι κάτι τέτοιο δε θα συμβεί.

Le Panao said...

Σ.Π.Ρ. για την Αθήνα δεν έχω και πολύ τεκμηριωμένη άποψη, ο Kostis_dds είναι μάλλον πιο υπεύθυνος;-). Την έχω δει καλοκαίρια μόνο, στο κέντρο και χωρίς κόσμο, οπότε συμπαθητική φάνηκε.

Από την άλλη στο Βερολίνο, και πάλι με το μάτι του... τουρίστα, είδα ότι έχει στο κέντρο του το tiergarten (ή όπως αλλιώς λεγόταν) πράσινο δηλαδή εκτάσεως 1/2 Αεροδρομίου Ελληνικού, ενώ περιφεριακά δεν ξέρω και εγώ πόσα πάρκα πολλαπλάσιας έκτασης.

Το δικό μου πρόχειρο συμπέρασμα είναι ότι καλή αρχιτεκτονική μεμονομένα παντού και πάντα θα υπάρχει στις ελληνικές πόλεις, αυτό που λείπει μάλλον είναι η σωστή διαχείρηση του δημόσιου χώρου.

Περισσότερα θα μπορούσε να προσθέσει ο πολεοδόμος του ιστολογίου :) Και να βάλει και το link δίπλα που μας ζήτησαν...