Saturday, November 3, 2007

BMW Welt Building In Munich

Στις 21 του περασμένου Οκτώβρη έγινε στο κοινό η επίσημη παρουσίαση του Welt, του νέου κτιρίου της BMW, δίπλα στο αρχικό εργοστάσιο της βαυαρικής φίρμας και ακριβώς απέναντι από τα γραφεία της κεντρικής διοίκησης του γερμανικού ομίλου, στο Μόναχο.

Το εντυπωσιακό και σχεδόν «απόκοσμο» δημιούργημα του Aυστριακού αρχιτέκτονα Dr. Wolf D. Prix, ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από τρία χρόνια και κόστισε 500.000.000 Euro. Ο ύψους 13 μέτρων "διπλός κώνος" που κοσμεί το μπροστινό τμήμα και η τεράστια οροφή εμβαδού 16.500 τ.μέτρων και βάρους 3.000 τόνων κυριαρχούν μέσα σε ένα σχεδιασμό συνολικής κάλυψης 25.000 τ.μέτρων που επισκιάζει ακόμα και τις παρακείμενες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Μονάχου (!).

Από την παραπάνω οροφή, της οποίας την στήριξη έχουν αναλάβει μόλις 11 κολόνες, δεν λείπουν και τα φωτοβολταϊκά κάτοπτρα, που συμβάλουν στην καλύτερη βιοκλιματική συμπεριφορά του κτιρίου.

Στους αχανείς, πολυεπίπεδους χώρους του κτιρίου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί τρεις βασικές θεματικές ενότητες: μια πρότυπη έκθεση αυτοκινήτων και δικύκλων, ένα τεχνολογικό και σχεδιαστικό κέντρο και το "Car Delivery Centre", έναν χώρο από τον οποίο παραδίδονται στους ιδιοκτήτες τους 250 νέα αυτοκίνητα την ημέρα. Παράλληλα με τις τρεις αυτές ενότητες του κτιρίου, συναντά κανείς έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, εστιατόρια, μπαρ, ένα πολυλειτουργικό χώρο και καταστήματα με προϊόντα της BMW και αναμνηστικά του Welt.

Το καλοκαίρι του 2008 αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του και το ανακατασκευασμένο μουσείο της BMW, του οποίου η σχεδιαστική αναδιάταξη του εσωτερικού θα εξασφαλίσει πενταπλάσιο χώρο σε σχέση με τον υπάρχοντα, στον οποίο θα φιλοξενηθούν περισσότερα από 100 αυτοκίνητα.


Πηγές: www.yankodesign.com, www.bmw-welt.com, www.in.gr
Links: www.in.gr - Οπτικοακουστικό υλικό για το εργοστάσιο της BMW στο Μόναχο, www.Youtube.com - BMW Welt Walkthrough


5 comments:

πετρούλα said...

εντυπωσιακό κτίριο...
πέρυσι ο κύριος Prix είχε μιλήσει στο μέγαρο μουσικής. Είχε πει λοιπόν ότι η σύλληψη της ιδέας ήλθε παρατηρώντας δορυφορικές εικόνες κυκλώνων. Αρχιτεκτονική εμμονή Coop Himmelb(l)au στην κυριολεξία. αλλά και η αρχιτεκτονική εμμονή δεν είναι;

Kostis_dds said...

Εμμονή?Δεν είμαι σίγουρος ότι μπορώ να σε καταλάβω πετρούλα...

πετρούλα said...

εμμονή, κεντρική ιδέα, ιδεατή γραμμή που συνθέτει το κτίριο, όλα το ίδιο δεν είναι; Μερικές φορές η συχνά επαναλαμβανόμενη κεντρική ιδέα καταλήγει να είναι μια εμμονή. Με την έννοια ότι ο αρχιτέκτονας εμμένει σε μια κεντρική σύλληψη. Στην προκειμένη περίπτωση η εμμονή των Himmelbau (όπως λέει και το όνομά τους) είναι η το χτίσιμο του ουρανού. Για αυτό το λέω εμμονή...δεν ειναι κάτι κακό.

Kostis_dds said...

Νομίζω ότι με την εξήγησή σου η λέξη "εμμονή" πήρε μια θέση στο αρχιτεκτονικό μου λεξιλόγιο. Απλα να σου εκφράσω μια ανησυχία: οι εμμονές των αρχιτεκτόνων συνήθως λειτουργούν εις βάρος της φιλικότητας των έργων τους με τους χρήστες... Κάθε έργο και συνεπώς κάθε χρήστης έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και ανάγκες... Το κυνήγι ενός οράματος που έχει σκιαγραφηθέι στο μυαλό του αρχιτέκτονα εκ των προτέρων μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες όχι τόσο στην αισθητική αρτιότητα του αποτελέσματος αλλά στον τρόπο που διαδρά με τους χρήστες του...

Τέλος, φαντάζομαι ότι θα συμφωνείς, δεν έχουν όλοι οι αρχιτέκτονες ούτε την πολυτέλεια ούτε την ικανότητα να έχουν εμμονές, προϋποθέτει εξαιρετικά προικισμένους ανθρώπους για να επιτευχθεί η ισορροπία ανάμεσα στις εμμονές και στην αρχιτεκτονική...

πετρούλα said...

και βέβαια συμφωνώ στη γενική αυτή διατύπωση. Για κάποιο όμως λόγο νομίζω οτι οι himmelbau χτίζουν με βάση αυτη την "εμμονή" και αυτός είναι και ο λόγος που η bmw τους διάλεξε. ανήκουν στην κατηγορία που έχει την πολυτέλεια να έχει εμμονές.