Wednesday, September 5, 2007

Ο ναός της χιλιετίας; Δικαίως...

Η ελληνική ναοδομία, σε ότι αφορά τουλάχιστον στην… ορθόδοξη υμών χριστιανική εκκλησία, υπήρξε ανέκαθεν ιδιαίτερα συντηρητική στην αρχιτεκτονική. Αυτό δικαιο- λογείται εν μέρει από το γεγονός ότι η τελετουργικές διαδικασίες των περισσοτέρων θρησκειών χρειάζονται ένα πολύ αυστηρά οργανωμένο χώρο που δύσκολα μπορεί να ξεφύγει σε διαρρύθμιση. Στο εξωτερικό ευτυχώς (ή ως συνήθως να λέμε καλύτερα…) δεν συμβαίνει το ίδιο πάντοτε και κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί αξιοζήλευτα παραδείγματα.

Αυτή είναι η
Millennium Church του Richard Meier στη Ρώμη και μόνο εκκλησία δεν θυμίζει! Το κτίριο αποτελεί το πρώτο αρχιτεκτονικό – θρησκευτικό εγχείρημα του Meier και είναι ένα από τα 50 κτίρια ναών και κοινωνικών ιδρυμάτων που κατασκευάστηκαν από την καθολική εκκλησία την περίοδο λίγο πριν το 2000 στη Ρώμη για να «εγκαινιαστεί» η είσοδος του ανθρώπου στη νέα χιλιετία.

Οι τρεις κεκλιμένοι, καμπύλοι τοίχοι που διακόπτονται εναλλάξ από γυαλί είναι τμήματα ομόκεντρων σφαιρών, έχουν ύψος από 20 έως 30 μέτρα περίπου, είναι κατασκευασμένοι από οπλισμένο σκυρόδεμα και η όλη κατασκευή μπορεί να στεγάσει περίπου 300… καθισμένους πιστούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο έργο, κόστους δέκα εκατομμυρίων δολαρίων, είναι το μοναδικό που ανατέθηκε σε μη Ιταλό αρχιτέκτονα εκείνη την περίοδο.

Πηγή φωτογραφιών: www.galinsky.com

6 comments:

Kostis_dds said...

-υ-μών??? νομίζω ότι είναι κάτι που θα καθιερώσω... χεχε...

Ααα... ο Bl έχει κάτι από την πανεπιστημιούπολή της Ξάνθης... αν θυμάμαι καλά είχαμε πέσει πάνω του πριν καμιά τριετία σε ένα εργαστήριο και μας είχε κάνει εντύπωση... αν το έχει ακόμα ας μας το θυμίσει...

Και κάτι άλλο... είχα ακούσει κάπου ότι τις μελέτες για τους ναούς της Εκκλησίας -υ-μών στη χώρα μας τις σχεδιάζει ένας και μόνον άνθρωπος... μπορεί να είναι και φήμη αλλά εξηγεί την παντελή απουσία νέων μοτίβων στη θρησκευτκή αρχιτεκτονική...

Le Panao said...

Παραπέμπω στο άρθρο του αναπληρωτή καθηγητή Α.Π.Θ. Ανδρέα Γιακουμακάτου (Εφημ. "Το βήμα" 2007-06-01) "η λειτουργία της αρχιτεκτονίκής και η σύγχρονη εκκλησία" που αναδημοσιεύεται στη σελίδα http://www.gra.gr/ για περισσότερη ενημέρωση.

Sophia said...

Α..ωραίο θέμα. Και αναρωτιόμουν πρόσφατα αν η ναοδομία ειναι ψόφια μονο στη χώρα μας ή σε ολες τις χώρες της ορθοδοξης εκκλησίας... Και επίσης, τι ειναι εν τελει πιο ψοφιο? Οι ναοι που χτιζονται τώρα ή οι αγιογραφίες που τους διακοσμουν?

Ειδικα στη Θεσσαλονίκη που έχουν απομεινει αρκετες πανέμορφες εκκλησίες ακομα (ναι, θα μπορούσαν να ειναι περισσότερες...) ειναι τελείως μπλιαξ να βλέπεις τα κακεκτυπα μπετονένια κατασκευάσματα πιο 'κει...

Παντως δε νομίζω να είναι ένας ο εμπνευστής των καινουριων ναων... αφου χτίζονται αβέρτα! Σιγα να μην προλάβαινε! Μαλλον θα έχουν το δικό τους ΓΟΚ ή κατι τέτοιο. Ξερω όμως οτι υπάρχουν αρχιτέκτονες που δουλεύουν ΜΟΝΟ με ναους. Σταθερή πελατεια, τα καλύτερα οικοπεδα, πολλη δουλεια (και ευκολη... copy-paste χειρότερα και απο πολυκατοικία, πολλα λεφτα... αυτα!

Le Panao said...

Α, πολύ καλή ιδέα αυτή!
Μόλις έλυσα τα προβλήματα της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας!

Sophia said...

χα! νομιζεις ειναι τοσο απλο? Για να σου επιτραπει να σχεδιάζεις ναους πρεπει πρωτα να γραφτεις στα μυστικα καταστατικα της αδελφότητας. Για να γινει αυτο, υπάρχουν σκληρές δοκιμασίες που πρεπει να περάσεις. Δυστυχώς δε γνωρίζω λεπτομέρειες -αν ακουγονται πολλα kinky πραγματα γύρω απο αυτό το θέμα. Το σιγουρο ειναι πως στο τελος υπογράφεις υπεύθυνη δήλωση του νομου 105 πως τιποτα πρωτοτυπο δε σκοπεύεις να προτείνεις στα χρονια που έρχονται. Με το αιμα σου, εννοειται...

Καλη σταδιοδρομία! :)

Le Panao said...

Κρίμα και είχε αρχίσει να μου αρέσει η ιδέα της 'κονόμας... Πάντως πέρα απ' την πλάκα θα το ψάξω το ζήτημα από... εγκυκλοπαιδικό ενδιαφέρον και αν βρω κάτι περισσότερο θα το αναρτήσω, αν και μάλλον ισχύει σε τέτοιου είδους αναθέσεις έργων κάποιο μπάχαλο παρόμοιο με αυτό που περιγράφεις.